Patron, câinele care detectează bombe a fost decorat de Zelensky

09 Mai 2022
Patron, câinele care detectează bombe a fost decorat de Zelensky

Patron, micul câine care detectează bombele devenit erou național, și stăpânul său, au fost decorați cu o medalie de onoare de către președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, scrie BFMTV

Înainte de începerea războiului din Ucraina, acest mic Jack Russel Terrier nu avea nimic de-a face cu deminarea. Dar, la fel ca și celorlalți ucraineni în acea zi, viața acestui mic câine s-a schimbat. De atunci, animalul numit Patron, sau „cartuș”, s-a specializat în detectarea explozivilor și s-a evidentiat în nenumărate rânduri de la 24 februarie și de la lansarea invaziei rusești. Potrivit proprietarului său, a găsit deja peste 200 de dispozitive explozive pe teritoriul ucrainean.

Pe rețelele de socializare a devenit o mascota și este onorat pentru munca sa de deminare – crucială în aceste vremuri de război. Animalul are în prezent peste 200.000 de urmăritori pe Instagram, 13.000 pe Twitter.

Acesta este motivul pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelensky a ales să îi înmâneze duminică aceasta Medalia de Onoare și maestrul său, în prezența premierului canadian Justin Trudeau, aflat într-o vizită surpriză la Kiev.

„Miroase pulberea ca nimeni altul!”
„Patron a fost extrem de fericit să cunoască un nou prieten al Ucrainei”, a reacționat plin de umor pe rețelele de socializare Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență. — Chiar dacă domnul Trudeau nu avea asupra lui bucata preferată de brânză a lui Patron.

„Inițial, câinele a fost dresat pentru vânătoare”, a declarat stăpânul său, Mihail, șeful echipei de deminare Cernihiv, pentru BFMTV în martie trecut. "Este câinele familiei noastre, nu un câine de serviciu. Dar are un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat, așa că înainte de război, l-am luat cu mine din când în când pe câmp", a spus el.
Din februarie, Mihail și Patron au parcurs, așadar, sute de kilometri pe drumuri și prin păduri în fiecare zi. Unul miroase a minelor, în timp ce celălalt le face inofensive. "Miroase a pulbere ca nimeni altul! Așa că, când o găsește, latră să ne anunțe, iar apoi preluăm noi", se laudă din nou stăpânul său.

Din 24 februarie, deminarea este o problemă reală în Ucraina. Șeful serviciului național estimează suprafața care trebuie defrișată în țară la 300.000 de kilometri pătrați, adică aproximativ jumătate din teritoriu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră