Au finanțat americanii în Ucraina un plan secret de atac biologic folosind păsările migratoare, așa cum susțin rușii?

17 Mai 2022
Au finanțat americanii în Ucraina un plan secret de atac biologic folosind păsările migratoare, așa cum susțin rușii?

Programele citate de autoritățile ruse au făcut deja obiectul mai multor articole științifice. Potrivit acestor publicații, această cercetare asupra păsărilor migratoare își propune să monitorizeze evoluția agenților patogeni pe care îi poartă în mod natural, explică Libération.

Laboratoarele ucrainene și georgiene – parteneri într-un program american de risc biologic – au fost prezentate de Rusia de mulți ani ca site-uri de producție de arme biologice. Și asta, în timp ce câteva dintre aceste site-uri au fost deschise inspecției rusești sau au stabilit parteneriate cu cercetătorii ruși. La scurt timp după începerea invaziei Ucrainei, Kremlinul a susținut că în aceste laboratoare celebre au fost descoperite documente care validează această teză.

Pe 10 martie, Igor Kirillov, șeful forței ruse de protecție împotriva radiațiilor, a produselor chimice și biologice, a evidențiat astfel existența unui proiect „al cărui obiectiv a fost să caute potențialul de răspândire a „infecțiilor deosebit de periculoase prin intermediul păsărilor migratoare”. în special gripa înalt patogenă H5N1, a cărei letalitate pentru oameni poate ajunge la 50%, precum și boala Newcastle”. El a susținut, de asemenea, că are dovezi despre „rolul principal al Agenției de Reducere a Amenințărilor pentru Apărare a Departamentului de Apărare al SUA (DTRA) în finanțarea și efectuarea cercetării biologice militare în Ucraina”.

Acuzații făcute publice fără dovezi
Pe 12 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, la rândul său, că cercetătorii ucraineni finanțați de SUA „au studiat posibilitatea ca agenții patogeni să fie transportați de păsările sălbatice care migrează între Rusia și Ucraina, precum și alte țări învecinate”. În aceste declarații, oficialii ruși menționează proiecte numite „P444” și „UP-4”, precum și faptul că documentele care incriminează Statele Unite vor fi făcute publice în scurt timp.

Anunțul a fost preluat de diverse mass-media ruse. „Statele Unite au lucrat pentru a crea o armă biologică puternică. Scopul proiectului a fost răspândirea unor infecții deosebit de periculoase prin păsările migratoare”, a scris Pravda pe 10 martie.

Cu toate acestea, dovezile pentru aceste afirmații nu au fost încă făcute publice. Motivul ar putea fi destul de prozaic: proiectele citate de autoritățile ruse sunt deja cunoscute comunității științifice, deoarece au făcut obiectul unor publicații în reviste de specialitate în 2016 sau 2018. Această lucrare, care se referă la secvențierea virusurilor transportate de păsările migratoare, menționează în mod explicit sprijinul financiar al DTRA, programul de reducere a amenințărilor biologice al Departamentului de Apărare al Statelor Unite.

Mai multe dintre aceste publicații precizează, de asemenea că această cercetare este legată de programul „P444”. Afilierea cercetătorilor ucraineni la proiectul UP-4 al DTRA este menționată în diverse documente online, care detaliază denumirea completă a proiectului: „Evaluarea riscului anumitor agenți patogeni deosebit de periculoși potențial transportați de păsările migratoare peste „Ucraina”. Proiectul este menționat și pe site-ul Ambasadei SUA în Ucraina.

Nu există dovezi care să sugereze dispersarea intenționată
De altfel, DTRA, contactată de Libération, confirmă existența acestei lucrări și participarea acesteia la finanțare. „Proiectul UP-4, care a implicat patru entități din Ministerul Sănătății ucrainean și Ministerul Agriculturii, a presupus instruirea personalului ucrainean în prelevarea sigură și umană a probelor de la păsări sălbatice, în vederea identificării agenților patogeni susceptibili de a dăuna efectivelor de păsări ucrainene, sau care ar putea să se răspândească în populațiile umane”, detaliază agenția.

„Cercetătorii au analizat răspândirea zoonozelor de la păsările sălbatice infectate și au determinat impactul asupra populațiilor de păsări domestice. Proiectul a cuantificat riscurile asociate prin utilizarea tehnicilor de cartografiere și a permis Ucrainei să direcționeze resursele de protecție pentru a preveni virusurile bolii Newcastle și gripa aviară, reducând astfel riscul de îmbolnăvire al Ucrainei”, adaugă DTRA. 

Și insistă asupra faptului că toate aceste cercetări „au fost efectuate în mod deschis, prezentate public și, în cele din urmă, au condus la publicarea rezultatelor online în reviste științifice”.

Prin urmare, în acest moment, nu există niciun element care să sugereze că proiectele de studiere a faunei migratoare puse sub semnul întrebării de autoritățile ruse sunt asociate cu un proiect de împrăștiere deliberată a agenților patogeni.

Această teamă de utilizarea păsărilor migratoare în scopuri militare, pe de altă parte, face ecoul cercetărilor autentice efectuate de Institutul Smithonian la mijlocul anilor 1960. În anii 1980, Washington Post documentase faptul că cercetările privind migrația păsărilor în insulele Pacificului fuseseră finanțate de armată, cu un dublu obiectiv: identificarea siturilor în care se puteau desfășura experimente biologice fără riscul de răspândire a agenților patogeni pe cale aviară și, dimpotrivă, identificarea rutelor de migrație propice atacurilor pe teritoriul inamic. Programul a fost oprit definitiv în iunie 1970.

Alte stiri din Externe

Ultima oră