Țara europeană care anunțase prima că a scăpat de COVID-19 amână începerea anului școlar

19 Aug 2020
Țara europeană care anunțase prima că a scăpat de COVID-19 amână începerea anului școlar

La 25 mai, Muntenegru se declara prima țară europeană ”liberă” de noul coronavirus. Acum, Guvernul din Muntenegru a anunţat că începerea noului an şcolar se amână cu o lună, până la 1 octombrie, din cauza îngrijorărilor provocate de epidemia de coronavirus, transmite dpa, preluată de agerpres.ro.

Decizia afectează grădiniţele şi şcolile, a precizat Ministerul Educaţiei, explicând că ea a fost luată la recomandarea experţilor în sănătate.

În actualul context epidemiologic, deschiderea şcolilor conform calendarului ar prezenta 'riscuri pentru sănătatea copiilor', a mai indicat ministerul.

Muntenegru, stat cu 620.000 de locuitori, a raportat luni 50 de noi infectări şi 1.107 de cazuri active.

În Muntenegru vor avea totuşi loc alegeri legislative şi parţiale la 30 august.

Într-un alt stat din Balcani, Macedonia de Nord, autorităţile au anunţat marţi că şcoala va începe online, cu excepţia elevilor de până la clasa a 3-a şi a şcolilor cu mai puţini elevi şi clase mai mici în localităţile cu situaţie epidemiologică stabilă, a informat agenţia MIA.

Guvernul a luat această decizie la propunerea Comisiei pentru boli infecţioase.

Ministrul Sănătăţii, Venko Filipche, a declarat într-o conferinţă de presă că protocolul nu permite prezenţa a mai mult de 20 de copii într-o sală de clasă, aceştia urmând să stea la o distanţă de 1,5 metri şi să poarte măşti.

Elevii vor fi însoţiţi în permanenţă de profesori, iar clasele vor începe cu un decalaj de zece minute între ele pentru a preveni ca elevii să se strângă pe holuri şi la intrările în şcoli.

Potrivit ministrului, incidenţa virusului este de 3,4% printre elevii de vârstă mică, iar aceştia au simptome foarte uşoare ori sunt adesea asimptomatici.

Cu toate acestea, părinţii vor putea să aleagă pentru copiii de această vârstă dacă vor merge la şcoală sau vor urma cursurile online, având în vedere că în unele familii există persoane cu boli cronice sau în categorii cu risc ridicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră