Epidemia de COVID-19 a infectat peste 22,5 milioane de persoane şi a provocat peste 772.000 de decese în întreaga lume, în numai câteva luni. Evoluţia sa îngrijoreayă ţări care reuşiseră să o oprească, în special Italia şi Noua Zeelandă. În aceasta din urmă alegerile legislative programate pentru septembrie au fost amânate.
Premierul Jacinda Ardern a anunţat luni amânarea cu patru săptămâni a alegerilor generale din Noua Zeelandă ca urmare a revenirii pandemiei de COVID-19.
Alegerile, care urmau să aibă loc pe 19 septembrie, sunt amânate până pe 17 octombrie.
„Această decizie oferă tuturor partidelor timp pentru a face campanie în următoarele nouă săptămâni şi oferă Comisiei Electorale suficient timp pentru a asigura posibilitatea desfăşurării alegerilor”, a declarat Jacinda Ardern.
Premierul de centru-stângă neo-zeelandez se afla sub presiunea amânării datei alegerilor după suspendarea de către toate partidele a campaniilor electorale din cauza revenirii pandemiei săptămâna trecută, revenire a cărei origine rămâne necunoscută.
Noua Zeelandă se confruntă recent cu o revenire a a contaminărilor care a dus la re-impunerea carantinei în Auckland, cel mai mare oraş al ţării.
Ardern a ordonat vineri izolarea Auckland-ului până pe 26 august pentru a preveni un al doilea val de COVID-19.
Prim-ministrul a recunoscut că în ţară există o mare anxietate cu privire la revenirea virusului, depistat marţi la patru persoane din Auckland. Duminică, focarul descoperit în acest oraş a ajuns la 49 de cazuri confirmate.
Duminică în Noua Zeelandă au fost raportate alte 13 noi infectări, bilanțul ajungând la 1.631 de cazuri și 22 de decese.
Jacinda Ardern se situează foarte bine în sondajele de opinie, cu o rată a popularităţii de aproximativ 60%, sprijin datorat modului în care a gestionat pandemia de COVID-19, atacurile asupra moscheilor din Christchurch de anul trecut şi erupţia vulcanică de pe White Island.
Partidul Laburist, din care face parte, este în poziţia de a câştiga singur alegerile, fără a mai avea nevoie de formaţiunile politice mai mici cu care a format o coaliţie în perioada mandatului legislativ care se încheie.