Klaus Iohannis: La 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar

05 Aug 2020 | scris de A.V.
Klaus Iohannis: La 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală, urmând să existe trei scenarii privind modul de organizare a cursurilor.

"Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor. Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19; scenariul doi, scenariul galben - între unul şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile; scenariul trei - când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă", a afirmat şeful statului.

Preşedintele a precizat că în săptămânile care urmează vor fi detaliate deciziile luate miercuri. El a subliniat că felul în care funcţionează fiecare unitate şcolară va fi decis la nivel local.

”În funcție de situația concretă, se va decide ce scenariu se aplică (…)Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 3, o parte din activități se țin în școală, o parte în online”, a spus Klaus Iohannis.

Scenariile de care vor ține cont autoritățile pentru a decide cum se desfășoară cursurile
În funcție de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori, Klaus Iohannis a anunțat trei scenarii:

Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
Scenariul galben – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Guvernul va elabora o soluţie legislativă cu privire la părinţii care vor fi nevoiţi să stea acasă cu copiii în cazul care cursurile şcolare se vor desfăşura online.

"Este în discuţie un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgenţă când părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii acasă. Totuşi, nefiind vorba de închiderea totală a şcolilor, nu se poate lua o măsură care îi priveşte pe toţi şi, într-un grup interministerial, i-am rugat, astăzi, pe mai mulţi guvernanţi să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja şi copii, dar pentru a veni şi în sprijinul părinţilor şi sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluţie legislativă corectă", a spus şeful statului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră