Autoritățile au lansat propuneri de relaxare care ar urma să intre în vigoare după 15 mai și așteaptă recomandări de la populație pe o adresă de email a Ministerului Sănătății, informează romania.europalibera.ro.
Documentul are 13 pagini și reglementează, la nivel de propunere, cum ar urma să se relaxeze restricțiile impuse de pandemie.
Cei care vor să-și exprime punctul de vedere despre proiect trebuie să acceseze adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro
Copiii care trebuie să meargă la școală pentru a da examene vor fi în clase câte zece. Este vorba despre cei care dau admitere la liceu și cei care vor susține examenul de bacalaureat, iar sesiunile de pregătire care se țin la școală vor dura doar trei ore.
La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Elevii cu astfel de afecțiuni vor benefica de o formă de pregătire alternativă.
Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.
Transporturile în comun vor permite accesul doar cu purtarea măștilor de protecție
Saloanele de coafură și cosmetică se redeschid, însă accesul va fi permis cu mască și cu programare prealabilă și numai dacă temperatura clientului este sub 37 grade C. Personalul trebuie să poarte și măști, și mănuși, iar cele din urmă trebuie să se dezinfecteze după fiecare client. Se aeriesc încăperile la fiecare două ore.
Hotelurile se deschid, însă nu vor functiona într-o primă etapa restaurantele; barurile; cafenelele ș icofetariile din incinta hotelului. Servirea mesei se va face in regim room service, cu tacâmuri de unică folosință
La biserici este permis accesul unui grup restrâns de persoane în interiorul lăcașului de cult, însă nu va fi permisa sărutarea icoanelor.
Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secțiunea Comunicate.
CÂTEVA PREVEDERI:
Reguli de organizare și desfășurare a activităților de îngrijire personală în spațiile special destinate
Prin activitatea de îngrijire personală se înțelege activitatea desfășurată în spații special destinate pentru frizerie, coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică.
Accesul la aceste servicii se realizează cu programare prealabilă, astfel încât să nu existe persoane în așteptare în interiorul incintei, asigurându-se o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 m, între oricare 2 persoane apropiate;
La efectuarea programării, clientul va fi informat asupra faptului ca accesul în interiorul incintei se va realiza doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37⁰C, sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii și cu dezinfecția mâinilor. Operatorul economic are obligația de a pune la dispoziție materialele și substanțele necesare.
Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mânuși și mască, iar după fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului și suprafețelor de lucru.
Măștile de protecție utilizate de personal vor fi schimbate la un interval de cel mult 4 ore, iar mânușile vor fi dezinfectate după fiecare client.
Incinta va fi aerisită la un interval de cel mult 2 ore.
Măsuri de prevenire și protecție pe perioada desfășurării activităților de pregătire, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a) precum și pe perioada organizării examenelor evaluare națională și bacalaureat
- Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.
- La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
- Elevii prevăzuți la punctul 2 vor benefica de o formă de pregătire alternativă.
- Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.
- Înainte de începerea activităților de pregătire/examinare, în spațiile unde acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.
- Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 37⁰C) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.
- Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.
Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special destinate.
Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.
Reguli pentru desfășurarea activității in cabinetele stomatologice
Pacienții cu simptomatologie de viroza respiratorie, pacienții aflați în izolare/carantină sau pozitivi/confirmați cu Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) pot fi tratați doar în cabinetele stomatologice desemnate.
Masuri generale pentru desfășurarea activității in cabinetele stomatologice:
- Evitarea pe cât posibil a contactului cu personalul (nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții, etc);
- În afara manoperelor de tratament, evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;
- Permiterea accesului în camera de tratament doar a pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare
- Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc
- La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);
- Dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, salii de așteptare, recepției;
- Dezinfecția toaletei după utilizarea acesteia de către un pacient;
- Este recomandată plata cu cardul si dezinfecția POS.