Soros sau Kissinger? Dilema Ucrainei

01 Iun 2022
Soros sau Kissinger? Dilema Ucrainei

Discursurile celor doi nonagenari americani în fața forumului mondial de la Davos au scos la iveală diviziunea occidentală cu privire la ajutorul care urmează să fie oferit Kievului, scrie un editorial în LePoint.

Războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat și deja disputa este în plină desfășurare asupra condițiilor păcii. Va fi necesar să se impună clauze drastice ursului rus, pentru a-l împiedica să iasă din peșteră în curând? Sau, dimpotrivă, să i se ofere o bucată de Ucraina în speranța că, sătul și fericit, va tăcea o vreme? Dilema îi divizează pe occidentali. Doi americani nonagenari au întruchipat controversa în discursurile lor respective înaintea forumului anual de la Davos din Elveția. Henry Kissinger, care tocmai și-a sărbătorit cei 99 de ani, a apărat pacea cu prețul compromisului; George Soros, care în curând avea 92 de ani, a pledat pentru dreptate cu riscul unui război prelungit.

Vorbind prin link video, cel mai influent diplomat pe care l-a cunoscut vreodată America, Henry Kissinger, le-a cerut occidentalilor să urmărească restabilirea status quo ante, adică să consacre ocupația rusă a Crimeei și a unei părți din Donbass. „Dincolo de asta, războiul nu va mai viza libertatea Ucrainei (...) ci va deveni un nou război, împotriva Rusiei însăși”, a explicat el. Venind în persoană, filantropul miliardar George Soros a estimat că o încetare a focului este „inaccesibilă, pentru că nu se poate avea încredere în Putin (…). Cel mai bun și poate singurul mod de a ne conserva civilizația este să îl învingem cât mai repede posibil. »

Kissinger și Soros sunt doi europeni de origine, doi evrei supraviețuitori ai nazismului. Primul, născut în Germania, s-a refugiat în Statele Unite în 1938, unde a urcat pe scara academică și politică pentru a deveni șef al diplomației americane și consilier pentru securitate națională. Al doilea, originar din Ungaria, a emigrat la Londra în 1947 și apoi la New York, a făcut avere speculând și a cheltuit miliarde de dolari, prin fundațiile sale, pentru a promova democrația și libertatea politică în lume.

Înfrângere strategică
Disputa lor rezumă ceea ce împarte Europa. De partea lui Soros, a justiției, sunt majoritatea țărilor din Europa Centrală și din Marea Baltică, precum și Marea Britanie. Tabăra Kissingeriană, cea a păcii, este condusă de Germania, Franța și Italia. Cei dintâi caută înfrângerea strategică a Rusiei, astfel încât, chiar dacă Putin va rămâne la putere, aceasta va fi permanent slăbită. Cei din urmă vor să evite „umilirea” rusă, pentru a folosi termenul nefericit folosit de Emmanuel Macron în fața Parlamentului European pe 9 mai („Pacea nu se va construi în umilirea Rusiei”).

Referința istorică a Soroșiștilor este 1938. Francezii și britanicii l-au încurajat pe Adolf Hitler să cucerească, închizând ochii, în acordul de la München, asupra anexării sale a părții germanofone a Cehoslovaciei; acceptarea unui compromis cu Vladimir Putin ar face, în ochii lor, doar să-l încurajeze să-și continue prădarea.

Pentru Kissingerieni, data cheie este 1919: termenii tratatului de pace încheiat la Versailles după Primul Război Mondial ar fi umilit Germania, făcând patul revanșismului și nazismului; Prin urmare, ar fi indicat să nu împingeți Rusia în disperare pentru a evita pregătirea terenului pentru o catastrofă și mai mare – în special pentru că Moscova are un arsenal nuclear considerabil.

Armele atomice interzic orice atac asupra teritoriului suveran al Rusiei. Ele fac zadarnică orice încercare de a recupera forțat Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Dar nu împiedică în niciun caz, contrar celor spuse aici sau acolo, armarea masivă a Kievului, pentru a îl ajuta să recucerească Donbasul sau pentru a integra Ucraina în NATO și Uniunea Europeană, pentru a o ancora în Occident. Și dacă, într-o zi, Vladimir Putin ar fi acceptat în sfârșit să negocieze, probabil că ar fi doar forțat și constrâns. Va rămâne apoi la latitudinea ucrainenilor, și nu a occidentalilor, să evalueze orice concesii teritoriale pe care le-ar putea face. Până atunci, soarta armelor va fi decis între Kissinger și Soros. Între timp, este de dorit să evităm vânzarea pielii ursului din pădure.

Alte stiri din Externe

Ultima oră