Henry Kissinger: Ucraina trebuie să cedeze teritoriu Rusiei

24 Mai 2022
Henry Kissinger: Ucraina trebuie să cedeze teritoriu Rusiei

Potrivit lui Henry Kissinger, Occidentul nu ar trebui să încerce să provoace înfrângerea Rusiei, iar Ucraina ar trebui să renunțe la un anumit teritoriu pentru pace deoarece unitatea occidentală privind sancțiunile functioneaza prost. Fostul secretar de stat al SUA  în vârstă de 98 de ani, a vorbit la Forumul Economic Mondial, scrie The Telegraph

Veteranul om de stat american Henry Kissinger a cerut Occidentului să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare forțelor ruse din Ucraina, avertizând că aceasta ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei.

Fostul secretar de stat al SUA și arhitect al apropierii dintre SUA și China din tilpul Războiului Rece, a declarat la Davos că ar fi fatal pentru Occident să se lase cuprins de starea de spirit a momentului și să uite locul cuvenit al Rusiei în echilibrul european de putere.

Dr. Kissinger a spus că războiul nu trebuie lăsat să se prelungească mult mai mult și a fost aproape de a cere Occidentului să instige Ucraina să accepte negocieri în condiții care sunt foarte departe de obiectivele sale actuale de război.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie o revenire la status quo ante. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei însăși”, a spus el.

El a declarat Forumului Economic Mondial că Rusia a fost o parte esențială a Europei timp de 400 de ani și a fost garantul structurii echilibrului european de putere în momente critice. Liderii europeni nu ar trebui să piardă din vedere relația pe termen lung și nici nu ar trebui să riște să împingă Rusia într-o alianță permanentă cu China.

„Sper că ucrainenii vor egala eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”, a spus el, adăugând, cu faimosul său simț al realpolitik, că rolul potrivit pentru țară este să fie un stat tampon neutru, mai degrabă decât frontiera Europei.

Comentariile au venit pe fondul semnelor din ce în ce mai mari că coaliția occidentală împotriva lui Vladimir Putin se descurcă prost pe măsură ce criza alimentară și energetică se adâncește și că sancțiunile ar putea fi atins limitele.

„Vedem ce este mai rău din Europa”, a declarat și vicecancelarul german Robert Habeck într-o explozie de furie la Davos, acuzând Ungaria și alte state recalcitrante de încercările de paralizare ale restului UE de a institui un embargo petrolier cu drepturi depline.

Domnul Habeck, care este ministrul economiei, a spus că Germania este mai mult sau mai puțin pregătită să suporte șocul unei reduceri totale a importurilor de petrol din Rusia, dar alții vor să continue ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. „Mă aştept ca toată lumea să lucreze pentru a găsi o soluţie, şi nu să stea pe loc şi să lucreze la construirea parteneriatului cu Putin”, a spus el.

Yuriy Vitrenkio, șeful consorțiului energetic ucrainean Naftogas, a declarat că cei care refuză embargoul cer scutiri de la embargoul pentru pretenții false. „Ceea ce își doresc cu adevărat este o călătorie gratuită cu petrol rusesc la preț redus”, a spus el.

Unsprezece senatori republicani și 57 de congresmeni din SUA au votat împotriva colosalului pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, un semn timpuriu al fragmentării coeziunii la Washington.

„Putin se bazează pe faptul ca Occidentul își va piarde concentrarea și aceasta este adevărata noastră provocare. Oamenii sunt la fel de îngrijorați sau mai îngrijorați de creșterea prețului la benzină și la alimente”, a spus senatorul Christopher Coons.

„Nu sunt sigur că unitatea va dura. S-ar putea să nu obținem următorul vot”, a declarat Eric Cantor, fost House Whip și o persoană cheie în politica de sancțiuni împotriva Iranului.

Nimeni nu este sigur dacă SUA încearcă să pedepsească Rusia pentru agresiune sau dacă scopul este o utilizare mai subtilă a politicii care să ofere Kremlinului „o cale de ieșire din sancțiuni” dacă își schimbă cursul. Diviziunile fundamentale asupra obiectivelor de război ale Occidentului în Ucraina au fost până acum mascate de o revărsare de solidaritate și emoție, dar aceste rupturi ies în prim-plan.

Președintele Volodimir Zelensky și-a susținut turul de forță obișnuit într-o adresă video pe forum, spunând că „acesta este anul în care aflăm dacă forța brută va conduce lumea”. Dacă se va întâmpla, a adăugat el, nu va mai avea rost la niciun forum economic mondial de la Davos.

"Rusia ar trebui exclusă complet din lumea civilizată și orice comerț ar trebui să se oprească până când forțele ruse vor fi alungate din Ucraina". „Sancțiunile ar trebui să fie maxime, astfel încât Rusia și orice alt potențial agresor care dorește să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecințele imediate ale acțiunilor lor”, a mai spus el.

Este îndoielnic dacă Occidentul poate menține un front unit în urmărirea unor astfel de scopuri de război de anvergură cu scopuri absolutiste. Dl Cantor a spus că acest lucru va necesita sancțiuni secundare împotriva altor țări, punând Occidentul într-un conflict cu China, India și aproape 60 de state care au refuzat să susțină o rezoluție a ONU care denunță invazia Rusiei.

Ministrul energiei din India, Shri Hardeep Puri, a respins sugestiile ca țara sa să nu mai cumpere petrol rusesc. „Europenii cumpără mai multă energie rusească într-o după-amiază decât noi într-un trimestru”, a spus el la Davos.

Domnul Cantor a spus că SUA riscă să-și exagereze cărțile din mâna. „Trebuie să avem sprijin multilateral. Suntem deja acuzați că am armat moneda de rezervă a lumii. Chiar și aliații și prietenii încep să întrebe, dacă îl folosiți în acest fel, și noi am putea într-o zi să fim supuși acestor sancțiuni”, a spus el.

Congresul SUA este împărțit cu privire la scopul final al războiului. Senatorul Joe Manchin a spus că SUA ar trebui să continue până când va exista o „victorie” clară care să restaureze întreg teritoriul Ucrainei și să ducă la răsturnarea lui Vladimir Putin, dar alți membri ai delegației Congresului la Davos doresc un rezultat negociat.

Arabia Saudită și statele OPEC au precizat că nu își vor folosi capacitatea neutilizată pentru a acoperi rezerva pierdută de petrol a Rusiei, estimată la aproximativ un milion de barili pe zi la sfârșitul lunii aprilie. Acest lucru face să fie extrem de greu de a acoperi decalajul dacă Europa întrerupe achizițiile de petrol rusesc.

Francisco Blanch de la Bank of America a declarat că piaţa petrolului este acum extrem de strânsă. „Tamponul de energie se apropie de un punct de dispariție. Stocurile de țiței au scăzut la un nivel periculos de scăzut în Europa, America de Nord și Asia OCDE. Stocurile au scăzut, de asemenea, la niveluri precare pentru distilate medii și chiar benzină, pe măsură ce piața se îndreaptă spre vârful sezonului de conducere din SUA”, a spus el.

Dacă nu există o recesiune globală și o distrugere violentă a cererii, prețurile țițeiului ar putea crește în curând. „Nu trăim într-o lume de vis: trebuie să înlocuim petrolul pierdut cu alt petrol”, a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie.

Dl Birol a spus că blocul OCDE de state bogate eliberează 1,5 milioane de barili pe zi de petrol pentru a stabiliza piața și și-a epuizat până acum 9% din stocurile lor. Asta înainte ca embargoul european împotriva Rusiei chiar să înceapă.

„Iarna aceasta în Europa va fi grea”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră