Miliardarul George Soros a avertizat că invadarea Ucrainei de către Rusia a zguduit Europa și ar putea fi începutul unui alt război mondial, scrie Bloomberg
„Alte probleme care privesc întreaga umanitate – lupta împotriva pandemiilor și a schimbărilor climatice, evitarea războiului nuclear, menținerea instituțiilor globale – au trebuit să treacă în spatele acestei lupte”, a declarat Soros, în vârstă de 91 de ani, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
„Invazia (Ucrainei de către Rusia) ar fi putut fi începutul celui de-al treilea război mondial, iar civilizația noastră ar putea să nu-i supraviețuiască”.
„Cea mai bună și singura modalitate de a ne păstra civilizația este să-l învingem pe (președintele rus Vladimir) pe Putin cât mai curând posibil”, a insistat el.
„Cred că Putin este foarte inteligent și cam șantajează Europa amenințând că va opri gazul. Dar, în realitate, cazul lui este mai puțin solid decât pretinde el”, a spus Soros.
El susține că Rusia a creat în mod voluntar o situație de deficit iarna trecută, stocându-și gazul mai degrabă decât trimițându-l în Europa, ceea ce a condus la creșterea prețurilor, dar și-a umplut și rezervoarele care vor fi „pline până în iulie”.
Președintele rus „este în criză și a reușit cumva să îngrozească Europa”. Dar „este într-o situație tensionată. El trebuie să facă ceva cu acest gaz, iar singurul loc care îl poate absorbi, pentru că există conducte, este Europa”, argumentează miliardarul.
Soros, un supraviețuitor al Holocaustului născut în Ungaria, și-a concentrat discursul pe ascensiunea „regimurilor represive” ale președintelui rus Vladimir Putin și ale președintelui chinez Xi Jinping, numind cele două țări „cea mai mare amenințare pentru societatea deschisă”. Organizația sa filantropică cu acest nume, Open Society Foundations, finanțează grupuri care promovează justiția, democrația, drepturile omului și politica progresistă.
Cei doi lideri au făcut „greșeli uluitoare”, a spus Soros. „Putin se aștepta să fie primit în Ucraina ca un eliberator; Xi Jinping se ține de o politică Zero Covid care nu poate fi susținută.”
Carantina persistentă din China va perturba lanțurile de aprovizionare, ceea ce ar putea menține inflația din întreaga lume ridicată și ar putea crea o depresiune economică globală, a spus el. El a adăugat că erorile lui Xi ar putea să-l fi costat un al treilea mandat.
El a comentat și starea politicii europene. Fostul cancelar german Angela Merkel a făcut din țara sa cea mai performantă economie din regiune, în parte datorită acordurilor cu Rusia pentru gaze și a Chinei pentru exporturile de automobile, dar acum „există un preț mare de plătit”, a spus el.
„Economia Germaniei trebuie reorientată”, a spus Soros. „Și asta va dura mult.”
Pachetul de măsuri REPowerEU al Uniunii Europene dezvăluit săptămâna trecută îl va face pe cancelarul Olaf Scholz „deosebit de îngrijorat” din cauza acordurilor anterioare ale lui Merkel, a spus Soros. În schimb, premierul italian Mario Draghi este „mai curajos”, chiar dacă țara este la fel de dependentă de gazul Rusiei.
Soros și-a închis fondul speculativ în 2011 și a transformat firma într-un family office, investind doar în numele său, al membrilor familiei și al rețelei sale de filantropii. El are o avere personală de 8,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.