Șeful agenției spațiale ruse amenință cu prăbușirea stației internaționale

26 Feb 2022
Șeful agenției spațiale ruse amenință cu prăbușirea stației internaționale

Într-o suită de tweet-uri îngrijorătoare, Dmitri Rogosin insinuează că stația spatială internațională ISS ar putea cădea asupra Statelor Unite, Europei sau altundeva în cazul unei întreruperi a colaborării.

„Îți sugerez să nu te comporți ca un iresponsabil (…) Pentru a preveni să îți cadă sancțiunile în cap. Și nu numai în sens figurat”.

"Dacă întrerupeți orice colaborare cu noi, ce va împiedica ISS să cadă asupra Statelor Unite, Europei, Indiei sau chiar Chinei?"

Amenințarea din partea lui Dmitri Rogoșin, șeful agenției spațiale ruse, este explicită. 

Politicianul în vârstă de 58 de ani, fost ambasador rus la NATO, indică faptul că menținerea structurii stației internaționale de 500 de tone pe orbită fiind controlată de tehnologia rusă, o întrerupere a colaborării ar putea avea consecințe dăunătoare. Le revine occidentalilor să interpreteze mesajul ca un avertisment cu privire la riscul unui potențial accident regretabil sau o măsură de represalii în cazul unei deteriorări mai acute a relațiilor cu Rusia.

 În practică, corecțiile esențiale ale orbitei sunt  întradevăr efectuate de nava de marfă rusă Progress, dar de-orbitarea ISS este foarte puțin probabilă.

În realitate, această amenințare ascunde întrebări reale despre cooperarea internațională în domeniul spațial. Dacă tensiunile dintre NASA și Roscosmos nu sunt noi, importanța costurilor obligă Statele Unite și Rusia să cadă de acord în acest domeniu. „În timpul Războiului Rece, unul dintre puținele locuri în care rușii și americanii au continuat să vorbească între ei a fost în spațiu”, a amintit recent șeful Arianespace, Stéphane Israel, la BFM Business.

Deocamdată, cei implicaț – cu excepția lui Rogozin – încearcă să atenueze tensiunile. NASA „continuă să lucreze cu Roscosmos și cu ceilalți parteneri internaționali din Canada, Europa și Japonia pentru a menține operațiunile sigure și continue ale Stației Spațiale Internaționale”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției americane.

Același ton la Agenția Spațială Europeană (ESA) care se asigură că războiul nu a schimbat nimic în ceea ce privește cooperarea.

În prezent, pe Stația Spațială se află patru americani, doi ruși și un japonez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră