Robotul spațial rusesc Fedor, retras de pe Twitter după ce i-a pârât pe cosmonauți că au băut alcool pe Stația Spațială

14 Oct 2020 | scris de A.V.
Robotul spațial rusesc Fedor, retras de pe Twitter după ce i-a pârât pe cosmonauți că au băut alcool pe Stația Spațială

Robotul umanoid nu mai poate posta pe rețeaua de socializare, fiindcă a insultat foștii cosmonauți care au criticat programul spațial, susține „Moscow Times”, citat de RFI România.

Fedor a primit interdicția după un val de tweet-uri în care îi critica pe Maxim Surayev și Alexander Samokutyayev, foști cosmonauți – acum parlamentari, declarând că erau neprofesioniști și ”bețivi”:

”Roboții, spre deosebire de Suraev și Samokutyaev, nu au slăbiciuni, nu încalcă interdicția de consum de alcool pe stația orbitală și nu vorbesc prostii. Roboții îndeplinesc toate însărcinările de zbor fără comentarii”, a scris Fedor într-una dintre ultimele lui sale postări, pe care a încheiat-o franc: ”Opinia mea despre oameni este proastă”.

Unul dintre cei jigniți, Maxim Surayev a criticat public programul spațial rusesc, condus de fostul vicepremier Dmitri Rogozin, iar potrivit site-ului de știri „Ars Techica”, apăruseră glume ce spuneau că Rogozin ar fi preluat contul de Twitter al lui Fedor pentru a se răzbuna.

Fostul vicepremier a respins însă acuzațiile, declarând că robotul umanoid postează pe Twitter „de capul lui”.

Amintim, FEDOR – Final Experimental Demonstration Object Research, sau Skybot F-850, a fost primul robot umanoid pe care Rusia l-a trimis în spațiu. Acesta are 1,8 metri înălțime, imită aproape perfect mișcările umane, folosește unelte, conduce vehicule și se poate ridica de jos atunci când cade.

Fedor a „ieșit la pensie” anul trecut, după un voiaj de 12 zile pe Stația Spațială Internațională, alături de un echipaj uman mixt, ruso-american.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră