Şefa Comisiei Europene şi-a făcut mea culpa: "Am subestimat cu toţii noul coronavirus"

18 Mar 2020 | scris de Istvan Deak
Şefa Comisiei Europene şi-a făcut mea culpa: "Am subestimat cu toţii noul coronavirus"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a recunoscut, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Bild, că liderii politici au subestimat cu toţii amploarea pericolului reprezentat de epidemia cu noul coronavirus.

"Cred că noi toţi, fie că suntem, fie că nu suntem experţi, au subestimat de la bunul început coronavirusul", a declarat von der Leyen pentru Bild.

"Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va ocupa încă mult timp", a adăugat aceasta.

Nu este "un război"

"Am înţeles cu toţii că toate aceste măsuri, care acum două sau trei săptămâni păreau drastice şi draconice, trebuiau luate în prezent", a estimat von der Leyen, reamintind că Europa este în acest moment epicentrul crizei, după cum a confirmat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ea a refuzat, totuşi, să folosească termenul de "război" contra virusului, folosit zilele trecute de preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Personal, nu voi utiliza termenul de război, dar înţeleg motivele preşedintelui francez, pentru că noul coronavirus este un adversar îngrijorător", a spus Ursula von der Leyen.

Despre măsura extremă luată de Uniunea Europeană, de a opri intrările non-comunitarilor, ea a declarat că acest lucru arată dimensiunea crizei, certifică faptul că epicentrul crizei este acum Europa.

Întrebată de ce s-au redus deplasările de persoane, ea a explicat că este important să nu vină şi mai multe persoane în Europa, care să se îmbolnăvească şi să atârne şi mai mult asupra sistemelor de sănătate europene, care sunt deja extrem de stresate. Şi invers este acelaşi lucru: persoane care au călătorit în Europa se întorc acasă şi poate duc cu ele virusul, ceea ce este o ameninţare pentru lume în ansamblu.

Ea şi-a exprimat speranţa ca în următoarea perioadă să se poată obţine un trafic frontalier fluid, dar per ansamblu este clar că acesta s-a diminuat considerabil. "Dacă nu sunteţi obligaţi să călătoriţi la distanţe mari sau să călătoriţi în mod obligatoriu, ar trebui să staţi acasă", a spus Ursula von der Leyen.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră