Pandemia coronavirusului ar putea înceta, probabil, în doi ani, a estimat marţi preşedintele Institutului Robert-Koch - autoritatea federală în domeniul sănătăţii în Germania -, subliniind că durata acestei crize sanitare depinde în mare parte de rapiditatea elaborării unui vaccin, relatează Reuters.
Lothar Wieler estimează că, în final, 60-70% din populaţia mondială va fi contaminată, vindecată şi imunizată împotriva bolii.
În opinia sa, este însă imposibil să se spună cât timp va dura acest lucru.
”Ipoteza noastră de lucru este că va dura aproximativ doi ani”, a declarat el într-o conferinţă de presă.
”Nu ştim cum va arăta rata mortalităţii la sfârşit”, a avertizat el.
Fără măsurile menite să impună o distanţă între persoane, anunţate luni de către cancelarul Angela Merkel, Germania ar putea să înregistreze milioane de cazuri de contaminare, a apreciat Lothar Wieler.
”Noi vrem să evităm asta”, a subliniat el, adăugând că Institutul Robert-Koch a ridicat nivelul riscului în Germania la ”ridicat”.
Lothar Wieler a mai estimat că spitalele ar fi necesar să-şi dubleze capacităţile în privinţa terapiei intensive - întrucât unul din cinci cazuri este grav.
Pretutindeni în Europa se iau măsuri tot mai drastice menite a stopa răspândirea noului virus. Autorităţile atrag atenţia că cel mai eficient mijloc e evitarea contactului cu alte persoane.
Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a vorbit, într-o conferinţă de presă consacrată stopării răspândirii coronavirusului de decizia Comisiei Europene de a interzice, pe timp de 30 de zile, intrarea cetăţenilor din afara UE în spaţiul comunitar.
La rândul ei, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recomandat cetăţenilor comunitari să renunţe la orice călătorie în ţară şi străinătate dacă nu e neapărat necesară.
Angela Merkel a anunţat, tot în după-amiaza zilei de luni, măsuri şi mai drastice împotriva răspândirii coronavirusului. Cancelara a apelat la germani să nu mai întreprindă călătorii.
Toate locurile publice şi de întrunire, între care restaurantele, barurile, cluburile, teatrele, muzeele, bisericile, cinematografele, sălile de concert sau de sport, târgurile, locurile de joacă pentru copii, parcurile şi grădinile zoologice urmează să rămână închise.
În plus îşi vor închide porţile toate magazinele cu produse care nu sunt de strictă necesitate.
Deschise vor rămâne, în continuare, magazinele alimentare, farmaciile, drogheriile, magazinele sanitare, benzinăriile, serviciile de curierat, băncile, magazinele de băuturi, oficiile poștale, frizeriile, firmele de curățenie, spălătoriile publice, chioșcurile de presă şi bineînţeles cabinetele medicale.