Scandalul TwitterFiles: Elon Musk dezvăluie modul în care Twitter a cenzurat articolele despre Hunter Biden

03 Dec 2022
Scandalul TwitterFiles: Elon Musk dezvăluie modul în care Twitter a cenzurat articolele despre Hunter Biden

După cum a promis, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a lansat vineri seara ceea ce el numește „Dosarele Twitter” (TwitterFiles) cu privire la „suprimarea libertății de exprimare” de către rețelele de socializare, inclusiv afacerea despre ascunderea e-mailurilor lui Hunter Biden, fiul președintelui american. Musk a distribuit e-mailurile angajaților Twitter despre laptopul lui Hunter Biden prin jurnalistul Substack Matt Taibbi scrie FoxNews.

Elon Musk a lansat vineri o bombă de informații despre modul în care Twitter a cenzurat articolele despre laptopul lui Hunter Biden înainte de alegerile prezidențiale din 2020 – și a spus că încă nu a terminat dezlvaluirile.

Vineri seara, CEO-ul Twitter a spus ca există un alt teanc de e-mailuri, iar conversațiile dintre angajații Twitter vor fi lansate sâmbătă.

Conectează-te pentru episodul 2 din The Twitter Files mâine!” a scris Musk pe Twitter la câteva ore după dezvăluirea inițială.

Vineri, Musk a trimis fișierele jurnalistului Substack Matt Taibbi, care apoi le-a distribuit public în peste 30 de tweet-uri. Firul a inclus capturi de ecran cu e-mailuri care cereau angajaților Twitter să suspende, să interzică sau să cenzureze utilizatorii care comentează despre laptopul lui Biden.

„Unele dintre primele instrumente pentru controlul libertătii de exprimare au fost concepute pentru a combate spam-ul și pe cei care comit fraude financiare. Încet, de-a lungul timpului, personalul și directorii Twitter au început să găsească din ce în ce mai multe utilizări pentru aceste instrumente. Cei din afară au început să solicite companiei să manipuleze mesajele care apar pe twitter: mai întâi puțin, apoi mai des, apoi în mod constant”, a scris Taibbi.

„Până în 2020, solicitările actorilor conectați de a șterge tweet-urile erau de rutină. Un director îi scrie altuia: „Mai multe de revizuit de la echipa Biden”. Răspunsul a fost: „Manipulat”.

Taibbi a distribuit o captură de ecran a schimbului din octombrie 2020, cu link-uri către tweet-urile pe care echipa lui Biden le-ar fi vrut eliminate.

„Ambele părți au avut acces la aceste instrumente. De exemplu, în 2020, solicitările atât de la Casa Albă Trump, cât și de la campania Biden au fost primite și onorate. Cu toate acestea... Acest sistem nu a fost echilibrat”, a scris Taibbi. "S-a bazat pe contacte. Deoarece Twitter a fost și este ocupat în mare măsură de oameni de o anumită orientare politică, au existat mai multe canale, mai multe modalități de a se plânge, deschise spre stânga decât către dreapta."

"Înclinația rezultată în deciziile de moderare a conținutului este vizibilă în documentele pe care urmează să le citești. Cu toate acestea, este și evaluarea mai multor actuali și foști directori la nivel înalt", a spus jurnalistul. 

„Dosarele Twitter” cu privire la cenzurarea articolelor despre laptopul Hunter Biden . 

The New York Post a publicat inițial povestea e-mailurilor lui Hunter Biden, după ce laptopul lui Biden a fost uitat într-un atelier de reparații de computere din statul său natal, Delaware, în aprilie 2019.

Laptopul în sine a inclus mii de e-mailuri între Hunter Biden și partenerii săi de afaceri. Un mesaj, din aprilie 2015, arată că un membru al consiliului Burisma îi mulțumește lui Hunter pentru stabilirea unei întâlniri cu președintele Biden.

La acea vreme, Twitter Safety a susținut că articolele încalcau „politica privind materialele piratate”. CEO-ul de atunci al Twitter, Jack Dorsey, a recunoscut că acțiunile companiei sale au fost o greșeală. 

Mulți critici cred că suprimarea scandalului Hunter Biden de către Big Tech și mass-media în general a fost suficientă pentru a influența alegerile în favoarea tatălui său. 

Taibbi a scris pe Twitter „nu a văzut nicio dovadă” că guvernul federal a avut un rol în suprimarea poveștii despre laptopul Hunter Biden, dar că „decizia a fost luată la cele mai înalte niveluri ale companiei, dar fără știrea CEO-ului Jack Dorsey. Fostul șef al departamentului juridic, politici și încredere, Vijaya Gadde a jucat un rol cheie”.

„Twitter a făcut pași extraordinari pentru a suprima povestea, eliminând link-uri și postând avertismente că ar putea fi „nesigură”. Ei chiar au blocat transmiterea acestuia prin mesaj direct, un instrument până acum rezervat cazurilor extreme, de exemplu pornografia infantilă”, a adăugat Taibbi.

„Au făcut-o de capul lor”, așa a caracterizat un fost angajat decizia. „Piratajul a fost scuza pentru cenzură dar în câteva ore, aproape toată lumea și-a dat seama că nu va ține. Dar nimeni nu a avut curajul să o inverseze”, a scris Taibbi. 

Taibbi a distrubuit apoi o captură de ecran a unui schimb între Gadde, fostul șef al Trust and Safety al Twitter, Yoel Roth, și purtătorul de cuvânt al Twitter Trenton Kennedy, care a scris „Mă chinui să înțeleg baza politicii pentru marcarea acestui lucru ca nesigur”.

„Putem susține cu adevărat că aceasta face parte din politică?” a întrebat în mod similar la momentul respectiv fostul vicepreședinte al comunicațiilor globale al Twitter, Brandon Borrman, conform unei capturi de ecran separate, distribuite de Taibbi. 

„Susțin concluzia că avem nevoie de mai multe fapte pentru a evalua dacă materialele [publicate de NewYorkPost] au fost piratate”, dar a adăugat „este rezonabil să presupunem că acestea ar fi putut fi și că se impune precauție” a răspuns fostul consilier general adjunct al Twitter, Jim Baker.

Taibbi a dezvăluit apoi că reprezentantul democrat Ro Khanna a contactat-o pe Gadde pentru „o reacție”, menționând că Khanna „a fost singurul oficial democrat care și-a exprimat îngrijorarea”.

Gadde i-a răspuns legiuitorului din California că e vorba de "dedesubturile" politicii Twitter, dar Khanna a  avertizat că „aceasta pare [a fi] o încălcare a principiilor Primului Amendament”.

„Spun asta ca un partizan total al lui Biden și convins că nu a făcut nimic rău. Dar povestea a devenit acum mai mult despre cenzură decât despre e-mailuri relativ inofensive și devine o afacere mai mare decât ar fi fost”, a scris Khanna. 

Dezvaluirile lui Taibbi vorbesc si despre un raport primit de Twitter de la firma de cercetare NetChoice care ar fi intervievat cel puțin „12 membri ai Congresului - 9 Republicani și 3 Democrați”. Comunicările dintre parlamentarii democrați, bazate pe raportul NetChoice către Twitter presupus văzut de Taibbi, au spus că rețelele sociale au nevoie de mai multă moderare, spunând că „Primul Amendament nu este absolut”.

Actorul James Woods a răspuns la tweeturile lui Taibbi, dezvăluind că Comitetul Național Democrat a cerut ca unul dintre tweeturile sale din octombrie 2020 să fie eliminat. Woods i-a promis lui Tucker Carlson de la Fox News că va da în judecată DNC pentru eforturile sale de a-l reduce la tăcere. 

Taibbi a încheiat firul, numindu-l un „vârtej de 96 de ore pentru mine”, dar a spus că „Urmează mult mai mult, inclusiv răspunsuri la întrebări despre probleme precum interzicerea din umbră, boostingul, numărul de urmăritori, soarta diferitelor conturi individuale etc"

Musk însuși a spus că „Episodul 2 din The Twitter Files” va fi publicat sâmbătă, precum și un „Întrebări și răspunsuri live”.

Musk promis că va fi transparent atunci când vine vorba de acțiunile trecute și prezente ale Twitter pe care le ia atunci când vine vorba de curățarea conținutului de pe platformă, inclusiv a conținutului cenzurat, mai scrie FoxNews

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră