New York Times confirmă că laptopul lui Hunter Biden există și conține informații despre afacerile din Ucraina

17 Mar 2022
New York Times confirmă că laptopul lui Hunter Biden există și conține informații despre afacerile din Ucraina

„Persoane familiare cu ancheta au spus că procurorii au examinat e-mailurile dintre domnul Biden, domnul Archer și alții despre compania ucraineană Burisma și alte activități comerciale străine”, scrie The New York Times. „Acele e-mailuri au fost obținute de The New York Times dintr-un cache de fișiere care pare să fi venit de la un laptop abandonat de domnul Biden într-un atelier de reparatii din Delaware. E-mailul și altele din cache au fost autentificate de oameni familiarizați cu ele și cu ancheta”, scrie ziarul.

Hunter Biden a plătit impozitul, dar o investigație federală amplă continuă

La un an după ce a dezvăluit o investigație federală privind „afacerile sale fiscale” la sfârșitul anului 2020, fiul președintelui Biden, Hunter Biden, a plătit o datorie fiscală semnificativă, dar ancheta Departamentului de Justiție cu privire la relațiile de afaceri ale fiului președintelui a rămas activă, un mare juriu cautând informații despre plățile din întreaga lume.

Taxele neplatite ale lui Hunter Biden sunt doar un element al investigației mai ample care decurge din munca pe care a făcut-o în întreaga lume. Hunter Biden este un avocat educat la Yale; Viața sa profesională s-a intersectat cu serviciul public al tatălui său, inclusiv lucrând ca lobbyist înregistrat pentru interese interne și, în timp ce tatăl său era vicepreședinte, cu tranzacții și clienți în Asia și Europa.

Avocatul domnului Biden, Departamentul de Justiție și biroul procurorului american din Delaware, care supraveghează ancheta, au refuzat să comenteze.

Nu este clar dacă ancheta penală se concentrează exclusiv pe Hunter Biden sau dacă acesta se află într-un grup de persoane și companii care sunt analizate. Procurorii au întrebat și despre potențialele încălcări ale FARA (Justice's Foreign Agents Registration Act  - Legea privind înregistrarea agenților străini a justiției) de către o firmă de consultanță din Washington, Blue Star Strategies, care a lucrat pentru o companie energetică ucraineană într-un aranjament pe care Hunter Biden a ajutat să-l intermedieze, potrivit documentelor și persoanelor familiare cu ancheta.

Activitatea extinsă a domnului Biden cu companiile străine a fost analizată de procurori care au analizat dacă ar fi trebuit să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent străin.

Anchetatorii au examinat relațiile domnului Biden cu interesele din Kazahstan, un conglomerat energetic chinez și Burisma, compania energetică ucraineană, potrivit unor persoane familiare cu ancheta.

Ei au spus că procurorii au investigat plățile și cadourile pe care Hunter Biden sau asociații săi le-au primit de la interese străine, inclusiv un vehicul plătit pentru utilizarea fondurilor de la o companie asociată cu un oligarh cazac și un diamant de la un magnat chinez din afaceri cu energie. Procurorii au mai căutat documente legate de entități corporative prin care domnul Biden și asociații săi au desfășurat afaceri cu interese din întreaga lume.

În ultimii doi ani, procurorii federali din Delaware au emis zeci de citații pentru documente legate de munca în străinătate a lui Hunter Biden și pentru conturi bancare legate de el și de asociații săi, inclusiv doi foști parteneri de afaceri apropiați, Eric Schwerin și Devon Archer, potrivit oamenilor familiarizati cu ancheta.

Anul trecut, procurorii l-au intervievat pe domnul Archer și l-au citat pentru documente și mărturie pentru marele juri. Domnul Archer, care a fost condamnat luna trecută într-un dosar de fraudă a valorilor mobiliare fără legătură, în care decizia de a anula condamnarea sa a fost anulată, a lucrat cu dl Biden în consiliul companiei ucrainene Burisma, începând cu 2014.

Oameni familiarizați cu ancheta au spus că procurorii au examinat e-mailurile dintre Hunter Biden, domnul Archer și alții despre Burisma și alte activități comerciale străine. Acele e-mailuri au fost obținute de The New York Times dintr-un cache de fișiere care pare să fi venit de la un laptop abandonat de domnul Biden într-un atelier de reparații din Delaware. E-mailul și altele din cache au fost autentificate de persoane familiare cu ele și cu ancheta.

Într-un e-mail adresat domnului Archer în aprilie 2014, dl Biden și-a subliniat viziunea de a lucra cu Burisma. În e-mail, Hunter Biden a indicat că viitorul anunț cu privire la o călătorie în Ucraina de către vicepreședintele Biden - care este menționat în e-mail ca „omul meu” ("my guy"), dar nu prin nume – ar trebui „să fie caracterizat ca parte a sfaturilor și gândirii noastre. — dar ceea ce va spune și va face el nu este în mâinile noastre.”

Anunțul „ar putea fi un lucru foarte bun sau ar putea ajunge să creeze o așteptare prea mare. Trebuie să temperăm așteptările cu privire la acea vizită”, a scris Hunter Biden.

Vicepreședintele Biden a călătorit la Kiev, capitala Ucrainei, la aproximativ o săptămână după e-mail.

În același e-mail din aprilie 2014, Hunter Biden a indicat că oficialii de la Burisma „trebuie să știe în termeni siguri că nu vom și nu putem interveni direct cu factorii de decizie naționali și că trebuie să respectăm legea FARA și orice alte legi americane în sensul cel mai strict peste granița."

El sugerează să angajeze firma de avocatură în care lucra la acea vreme, Boies Schiller Flexner, pentru a-l ajuta pe Burisma prin „discuții directe la stat, energie și NSC”, referindu-se la două departamente ale cabinetului și la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă.

Firma „poate stăpâni un plan media și poate aranja protecții legale și poate atenua presa negativă din SUA cu privire la conducerea actuală, dacă este necesar”, a scris dl Biden în e-mail.

Domnul Biden, domnul Archer, Boies Schiller Flexner și Blue Star Strategies nu s-au înregistrat în cadrul FARA în numele Burisma.

Într-un alt set de e-mailuri examinate de procurori, Hunter Biden și domnul Archer au discutat despre invitarea unor asociați de afaceri străini, inclusiv un director al Burisma, la o cină în aprilie 2015 la un restaurant din Washington, unde vicepreședintele Biden avea să treacă. Nu este clar dacă directorul Burisma a fost prezent la cină, deși vicepreședintele și-a făcut apariția, potrivit unor persoane familiare cu evenimentul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră