Un renumit jurnalist german, premiat în mai multe rânduri, și-a prezentat demisia de la revista Der Spiegel, ca urmare a unei dezvăluiri rușinoase. A falsificat și chiar inventat mai multe articole de-a lungul timpului.
Mai întâi a fost freelancer. Apoi a fost angajat de redacția săptămânalului german Der Spiegel acum un an și jumătate. Claas Relotius are 33 de ani. Confruntat cu acuzațiile venite din partea unui coleg, el a fost nevoit să recunoască faptul că a falsificat articole timp de mai mulți ani și și-a înaintat demisia, a anunțat Der Spiegel.
Un măr al discordiei a fost subiectul frontierei americano-mexicane, la care cei doi jurnaliști au lucrat împreună.
”În ultimii ani, Der Spiegel a publicat circa 60 de articole ale reporterului și redactorului Claas Relotius. El a recunoscut acum că în mai multe cazuri a inventat ori poveștile, ori a falsificat unele informații”, afirmă redacția.
În total, cel puțin 14 articole au fost inventate, printre care unul referitor la un yemenit care a petrecut 14 ani fără motiv la închisoarea de la Guantanamo și un altul despre Colin Kaepernick, jucător de fotbal american care poza cu un genunchi la pământ în timpul intonării imnului american, pentru a protesta la adresa inegalităților rasiale. Claas Relotius pretindea că i-a intervievat părinții.
El i-a explicat redactorului-șef că a inventat subiecte încă de la începutul carierei, când nu avea un unghi de abordare a subiectului sau surse interesante.
Culmea este că jurnalistul a fost premiat de mai multe ori pentru munca sa. A primit inclusiv CNN Journalist Award, un premiu important pentru cariera unui om de presă. La începutul lunii a luat și premiul pentru cel mai bun reportaj german.
Din lista premiilor prestigioase mai fac parte și ”Reemtsma Liberty Award”, ”European Press Prize”, ”Forbes-List 30 under 30 - Europe: Media”.
”Sunt bolnav, am nevoie de ajutor”, a recunoscut Relotius, potrivit Der Spiegel.
Săptămânalul german a recunoscut că peste 60 de articole purtând semnătura acestuia au fost publicate în revistă sau pe site-ul Internet. Săptămânalul va face o anchetă internă pentru a înțelege cum au putut intra astfel de invenții în agenda editorială în ultimii ani.
Problema este că nu redacția, care face parte din elita presei germane și europene, a descoperit înșelătoria profesională a jurnalistului, ci colegul lui, Juan Moreno, în urma propriei investigații realizate pe banii și ambiția lui.