Un fost gardian nazist, născut în România, este judecat la Munster

15 Noi 2018
Un fost gardian nazist, născut în România, este judecat la Munster Galerie foto (2)

Un fost gardian nazist este judecat în prezent în Germania, fiind acuzat de complicitate la crime în masă în lagărul nazist Stutthof, din nordul Poloniei, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, scriu BBC, The Times, Die Zeit. Dacă va fi condamnat, riscă 15 ani de închisoare. La momentul faptelor nu împlinise 21 de ani.

Johann Rehbogen are 94 de ani, s-a născut în 1923 în România, și neagă acuzațiile care i-au fost aduse. La proces s-a prezentat în scaunul cu rotile.

Procesul în care Rehbogen va fi judecat pentru complicitate la crime în masă în lagărul de concentrare nazist Stutthof, de lângă Gdansk, Polonia, a început la Muenster, în vestul Germaniei.

Acuzatul  a recunoscut că a lucrat ca gardian în acel lagăr, dar a susţinut că nu ştie nimic despre asasinatele comise acolo. Însă procurorii îl acuză că a avut cunoştinţă de toate aceste fapte.

El este acuzat că a fost complice la uciderea sistematică a câtorva sute de evrei, de disidenți și de prizonieri de război sovietici în lagărul din Polonia ocupată de naziști.

Rehbogen este acuzat că a participal la cel puțin 300 de execuții prin împușcare, injectare cu substațe toxice în inimă și folosire de gaze toxice. Alți deținuți au fost spânzurați, electrocutați, supuși la muncă silnică până la moarte.

Şedinţa tribunalului a început cu citirea rechizitoriului.

Inculpatul, care locuieşte la Borken, lângă frontiera cu Olanda, este acuzat că a fost gardian în lagărul de concentrare Stutthof, din iunie 1942 până în septembrie 1944.

În acest proces există 17 co-reclamanţi, printre care cetăţeni din Israel şi din SUA, reprezentanţi marţi în instanţă de avocaţi.

Apărarea a declarat că inculpatul va face o declaraţie în timpul procesului, deşi nu este clar când anume.

Alte 13 audieri sunt programate până la mijlocul lui ianuarie, timp de cel mult două ore zilnic, din cauza stării fragile de sănătate a bărbatului.

În total, 65.000 de deţinuţi, dintre care 27.000 de evrei, au murit în lagărul Stutthof, din cei 110.000 încarceraţi acolo, potrivit Muzeului Stutthof.

Comitetul Internaţional Auschwitz a salutat luni deschiderea procesului de la Muenster. 'Le mulţumim în mod special supravieţuitorilor lagărului şi rudelor lor pentru curajul şi determinarea de a depune mărturie la Muenster în calitate de co-reclamanţi. Acestea vor fi zile dureroase pentru ei. La fel ca toţi supravieţuitorii, ei au trebuit să aştepte un timp infinit de lung pentru ca sistemul judiciar german să funcţioneze şi pentru justiţie', a declarat Christoph Heubner, vicepreşedinte al Comitetului.

În acest proces urma iniţial să compară şi un al doilea inculpat, în vârstă de 93 de ani, dar procedurile în cazul său se desfăşoară separat, întrucât nu s-a stabilit dacă bărbatul poate face faţă unui proces.

Dacă va fi condamnat, este puțin probabil să execute ceva din pedeapsa cu închisoare, dată fiind vârsta sa înaintată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră