Parcă l-a înghițit pământul: Atacatorul de la Strasbourg, căutat cu disperare. Apel la ajutor din partea populației (FOTO EXCLUSIVE)

12 Dec 2018 | scris de Istvan Deak Marina Constantinoiu
Parcă l-a înghițit pământul: Atacatorul de la Strasbourg, căutat cu disperare. Apel la ajutor din partea populației (FOTO EXCLUSIVE) Galerie foto (15)

Poliția judiciară a difuzat miercuri un apel la martori, în vederea găsirii presupusului autor al atacului de marți seara de la Strasbourg, anunță BFM TV. Cherif Chekatt, suspectul în acest caz, este căutat cu disperare de autorități de aproape 24 de ore.

”Individ periculos, nu interveniți singuri”, avertizează poliția națională, pe contul său de Twitter. Poliția precizează că este vorba despre un bărbat de 29 de ani, cu părul scurt, posibil cu barbă, corpolență normală, înălțime de circa 1,80 metri, având un semn distinctiv pe frunte.

Apelul, solicitat de ministrul de Interne, este difuzat împreună cu o fotografie inedită a suspectului, precum și un număr de telefon de la Direcția centrală a poliției judiciare, 197.

Pentru prima oară de la ultimul apel către martori datând din 2015, poliția a comunicat și o adresă web, www.securite.interieur.gouv.fr . La aceasta este posibil să fie trimise fotografii, imagini video și eventuale fișiere audio care să permită localizarea individului.

La Strasbourg, pe străzi poate fi observată o mobilizare masivă a forțelor de ordine.

Allah Akbar!

Martori ai atacului în Piaţa de Crăciun de la Strasbourg, marţi seara, l-au auzit pe presupusul autor strigând "Allah Akbar" (”Allah e mare”), a anunţat miercuri procurorului Parisului Rémy Heitz, într-o conferinţă de presă la tribunalul de mare instanţă din oraş

”Având în vedere locul ţintit, modul de operare al atacatorului, profilul său şi mărturii culese de la cei care l-au auzit strigând «Allah Akbar», secţia antiteroristă a parchetului Parisului s-a sesizat cu privire la fapte”, a declarat el.

Cine este și ce are în cazier

Cetăţeanul francez considerat autorul atacului de marţi seara de la Strasbourg a fost închis în Germania în 2016 şi în 2017 pentru furt şi anul trecut a fost expulzat în Franţa, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Biroului pentru anchete penale al poliţiei germane, BKA.

Suspectul în vârstă de 29 de ani este cunoscut de autorităţile franceze ca fiind islamist radicalizat, a menţionat purtătoarea de cuvânt.

Aceasta a mai precizat că autorităţile germane cooperează îndeaproape cu cele din Franţa în acest caz, în contexul operaţiunii de amploare lansate pentru capturarea suspectului, care a reuşit totuşi până acum să se sustragă arestării.

În cei 29 de ani de viață, suspectul a adunat 27 de condamnări pentru diverse delicte.

Procurorii francezi au anunţat că tratează incidentul de la Strasbourg drept un act de terorism.

Suspectul, identificat de autorităţile franceze drept Cherif Chekatt, se afla pe o listă cu persoanele care prezintă risc pentru securitatea publică, dar avea de asemenea un istoric legat de infracţiuni fără caracter terorist. 

În oraș, oamenii, deși mai puțin prezenți pe străzi, au ținut să aducă un omagiu victimelor atacului (doi morți, o persoană aflată în moarte cerebrală și 13 răniți, dintre care 7 grav), la locul atacului fiind depuse flori și candele.

UPDATE

La Paris, Turnul Eiffel va fi în beznă, ca omagiu pentru victimele atacului de la Strasbourg. Luminile care îl scoteau în evidență pe timp de noapte vor fi stinse la miezul nopții, a anunțat primarul orașului, socialista Anne Hidalgo. Ea și-a exprimat susținerea față de apropiații victimelor și toată populația orașului Strasbourg, într-un mesaj publicat miercuri după-amiază pe Twitter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră