Vladimir Putin a dat startul unei ieşiri din izolare prudentă şi regionalizată – ordonând sfârşitul celor şase săptămâni de şomaj obligatoriu în Rusia -, în pofida faptului că ţara continuă să înregistreze zilnic peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus, relatează AFP, citată de News.ro.
Cu peste 220.000 de cazuri de covid-19 confirmate, dintre care 11.656 anunţate luni, Rusia a devenit a patra cea mai afectată ţară din lume, după Statele Unite, Spania şi Marea Britanie,.
Nivelul mortalităţii rămâne însă slab, în comparaţie cu al acestor ţări – 2.009 morţi potrivit datelor oficiale -, pe care unii îl consideră subestimat.
Însă Putin a dat, cu toate acestea, într-o reuniune guvernamentală transmisă în direct, semnalul unei ieşiiri treptate şi ”foarte conştiincioase” din restricţii. El a ordonat sfârşitul – de marţi – al perioadei de şomaj remunerate aflate în vigoare de la sfârşitul lui martie.
Opozantul numărul unu al Kremlinului Aleksei Navalnîi a reacţionat pe Twitter ironizând ”înţelepciunea” preşedintelui rus, care ”anulează măsurile naţionale (…) în ziua în care s-a atins recordul numărului de bolnavi”.
Anunţul lui Putin nu înseamnă însă sfârşitul izolării tuturor ruşilor, din cauza situaţiei foarte diferite în funcţie de regiuni.
Moscova şi cei 12 milioane de locuitori ai săi – principalul focar al epidemiei, cu peste 115.000 de cazuri – rămân în izolare cel puţin până la 31 mai.
Numai şantierele şi industriile îşi pot relua activitatea începând de marţi.
Fiecărei regiuni îi va reveni rolul ca, pe baza unor experize ştiinţifice, să decidă care restricţii să fie ridicate şi când anume.
”Ţara noastră este mare, situaţiile epidemiologice diferă (…), nu putem funcţiona cu acelaşi model peste tot”, a subliniat Putin.