Rusia taie gazul către Franța: „În numele solidarității europene, va trebui să ne împărțim gazul”

18 Iun 2022
Rusia taie gazul către Franța: „În numele solidarității europene, va trebui să ne împărțim gazul”

Era de așteptat, Vladimir Putin a închis robinetele gazoductului său în direcția Franței. Pentru a-și reface stocurile pentru iarnă, aceasta din urmă apelează la alți producători. Dar această strategie va avea un cost, scrie LeParisien

De două zile niciun metru cub de gaz rusesc nu a mai ajuns prin gazoduct pe teritoriul francez. Oficial, Gazprom, compania rusă responsabilă cu trimiterea gazului, a invocat motive tehnice privind echipamentele din gazoductul Nord Stream 1 pentru a justifica această închidere a robinetului. O explicație, care, neoficial, nu îi convinge pe europeni care o văd mai degrabă ca pe o măsură de represalii în legătură cu sprijinul său pentru Ucraina,

Pe lângă Franța, Polonia, Bulgaria și Finlanda au întrerupt furnizarea de gaz rusesc în timp ce fluxul către Germania, Austria și Italia a fost mult redus. „Această decizie nu este chiar o surpriză, analizează Maria-Eugenia Sanin, economist specializat în probleme energetice și lector la Universitatea Paris. Având în vedere războiul din Ucraina, Europa și Rusia nu urmau să fie în continuare parteneri. De luni de zile, fiecare pe cont propriu, Rusia, care caută noi clienti pentru gazul său, și Europa, care își reînnoiește sursele de aprovizionare, se pregătesc pentru această situație. Întrebarea a fost: cine va lansa mai întâi ostilitățile? »
În 2020, gazul rusesc a reprezentat doar 17% din consumul anual în Franța

Pe termen scurt, în perioada de vară, consumul de gaz francez, folosit în special iarna pentru încălzire, este extrem de scăzut. Apoi, în 2020, gazul rusesc a reprezentat doar 17% din consumul anual de gaz al francezilor. Foarte departe de media europeană de 40%.
În cele din urmă, pe un fundal de tensiuni cu Rusia, guvernul își diversifică deja sursele de aprovizionare de câteva luni. Pe lângă Spania, care are șase unități capabile să proceseze gaze naturale lichefiate (GNL), Franța mai importă hidrocarburi din Norvegia și poate conta și pe propriile instalații: patru porturi, cu cinci instalații pentru procesarea GNL din Orientul Mijlociu, Statele Unite ale Americii, Angola și de asemenea... Rusia.

Astfel, potrivit Ministerului Tranziției Ecologice, mijloacele franceze de transformare a GNL, „utilizate la capacitate maximă” sunt capabile să producă echivalentul a 380 terawați-oră (TWh), în timp ce consumul de gaze de iarnă din Franța fluctuează între 400 și 500 de terawați- ore (TWh) în funcție de severitatea iernii. În cele din urmă, țara are rezervoare mari în care depozitează gaz. În prezent, sunt pline cu 56%, puțin mai mult decât anul trecut (50%) în același timp. „Și programul de umplere este în concordanță cu ceea ce era planificat”, spune ministerul.

„În numele solidarității europene, va trebui să ne împărțim gazul”

Pe scurt această întrerupere a livrării de gaz rusesc prin conductă, deși nu este supusă embargoului, va avea inevitabil repercusiuni. „În primul rând pentru că în numele solidarității europene, chiar dacă o țară precum Franța este mai puțin dependentă decât Germania (dependentă cu 55%) sau Italia (40%), va trebui să ne împărțim gazele”, spune Maria-Eugenia Sanin. Acest lucru va trece și prin măsuri de economie. Scenariile europene prevăd că două treimi din gazul rusesc pot fi economisite prin raționalizarea cererii. Guvernul francez a început deja discuții cu marii consumatori în vederea acestei ierni. »

Un alt impact este asupra prețurilor: „În general, vă aprovizionați vara, când prețurile sunt scăzute, amintește economistul. Această situație poate crește factura. " De ce ? Prețul a sărit la aproape 130 de euro pe megawat oră (MWh) vineri, față de aproximativ 100 de euro miercuri. Era în jur de 30 de euro în urmă cu un an. Un cost suplimentar suportat deocamdată de Statul francez dar pentru cât timp?

În cele din urmă, adesea uitat, acest război al gazelor va face o altă victimă, mediul „Prin diversificare, Europa se îndreaptă către Statele Unite și gazele sale de șist foarte poluante”,

"Europa va trebui să renunțe la principiile sale" spun specialiștii

Alte stiri din Externe

Ultima oră