Moment istoric pentru Rusia. Se întâmplă pentru prima oară după 30 de ani

15 Iul 2020 | scris de A.V.
Moment istoric pentru Rusia. Se întâmplă pentru prima oară după 30 de ani

Pentru prima oară în 30 de ani, Rusia a exportat mai mult aur decât gaz, anunță The Moscow Times, care citează rapoarte ale serviciului vamal federal din Rusia.

Astfel, vânzările de aur către cumpărători străini au urcat până la 3,6 miliardde de dolari în primele 2 luni ale celui de-al doilea trimestru, comparativ cu exportul de gaze naturale, care este estimat la 3,5 miliarde de dolari, pentru aceeași perioadă.

De menționat este că Gazprom, companie care deține monopolul în domeniul gazelor naturale, a exportat în valoarede 2.4 miliarde de dolari, în lunile aprilie și mai, pe fondul une crize mari în cererea de energie la nivel mondial.

Banca Centrală a Rusiei sugerează că întregul trimestru s-ar putea traduce prin cea mai slabă performanță a firmei controlate de statul rus din 2002.

Anul trecut, Rusia a exportat aur în valoare de 5,7 miliarde de dolari, aproape tot volumul fiind achiziționat de Regatul Unit. Conform datelor vamale, exporturile de aur în Marea Britanie au crescut de peste 12 ori în valoare, ajungând la 5,33 miliarde de dolari. Livrările către Marea Britanie au reprezentat 93% din totalul exporturilor de aur din Rusia. Alte 12 țări, printre care Kazahstanul și Elveția, au cumpărat aur rusesc în valoare de 409 milioane de dolari.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră