Rusia și-a dublat veniturile din combustibili fosili de la începutul războiului din Ucraina

28 Apr 2022
Rusia și-a dublat veniturile din combustibili fosili de la începutul războiului din Ucraina

Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro pentru exporturile sale de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei din Ucraina.Venituri care provin în principal din Uniunea Europeană, Germania fiind cea care a cheltuit cea mai mare sumă în acest domeniu, scrie TF1Info

Moscova continuă să câstige din vânzari în ciuda sancțiunilor. De la începutul conflictului din Ucraina, Rusia și-a văzut veniturile din combustibili fosili explodând. Astfel, din 24 februarie, țara lui Vladimir Putin a adunat în jur de 62 de miliarde de euro cu exporturile sale de petrol, gaze și cărbune. O mare parte a acestor venituri provine din Uniunea Europeană.

Comerțul cu cei „27” a reprezentat 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, față de 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut (sau în jur de 12 miliarde de euro pe lună), relatează joi Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat în analiza sa privind mediul maritim.

Ultradependență germană
Numai Germania, care este dependentă în special de energie, a cheltuit 9 miliarde de euro în această perioadă de timp. "La două luni după invadarea Ucrainei de către Putin, Germania încă mai finanțează mașina de război rusească cu 4,5 miliarde de euro pe lună. Berlinul este cel mai mare cumpărător de combustibili fosili ruși", a criticat pe Bernice Lee, director de cercetare la grupul de studii Chatham House în coloanele The Guardian. „Lumea se așteaptă ca Germania să dea dovadă de putere și determinare față de Rusia, dar în schimb finanțează războiul și blochează un embargo european asupra petrolului rusesc”, adaugă ea.

Italia și Olanda au fost, de asemenea, mari importatori, cu 6,8 miliarde EUR și, respectiv, 5,6 miliarde EUR cheltuiți. Cu toate acestea, aceste două țări operează porturi importante, care primesc produse destinate rafinăriilor și industriei chimice. Prin urmare, o mare parte din aceste resurse ar fi putut, de fapt, să fi fost folosite în altă parte.

Europenii prinși în capacană?
Această explozie a veniturilor se datorează în principal creșterii prețurilor. Cantitatea exporturilor rusești a fost redusă semnificativ din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Moscovei. Însă poziția dominantă a țării pe această piață a energiei a dus, de facto, la o creștere a prețurilor, compensând în mare măsură pierderile acesteia.

„De fapt, Rusia a prins Uniunea Europeană într-o capcană: noile restricții vor face ca prețurile să crească din nou, ceea ce va permite amortizarea veniturilor sale în ciuda eforturilor guvernelor europene”, explică  The Guardian.

Săptămâna aceasta, Gazprom a anunțat că își suspendă exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat miercuri un „șantaj pe gaz”, care denotă dependența extremă a țărilor bătrânului continent de „aurul albastru” rusesc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră