Rusia închide postul CBC/Radio-Canada, „inacceptabil” pentru Trudeau

19 Mai 2022
Rusia închide postul CBC/Radio-Canada, „inacceptabil” pentru Trudeau

Acest lucru este inacceptabil”, a denunțat premierul canadian Justin Trudeau după ce Rusia a anunțat închiderea biroului din Moscova al grupului de radiodifuziune publică CBC/Radio-Canada, măsură decisă ca represalii pentru interdicția impusă de Ottawa televiziunii publice ruse Russia Today (RT), scrie AFP citata de OuestFrance.

Rusia a anunțat miercuri, 18 mai 2022, închiderea biroului de la Moscova al radioului și televiziunii canadiane CBC/Radio-Canada și anularea acreditărilor și vizelor jurnaliștilor săi, decizie calificată drept „inacceptabilă” de premierul canadian Justin Trudeau.

Este pentru prima dată când Moscova a interzis o mass-media occidentală de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Rusia a explicat că a fost un răspuns la interdicția de a difuza canale de la grupul rus RT în Canada, decisă la mijlocul lunii martie.

"Este inacceptabil "
„Prin decizia sa de a expulza presa canadiană de la Moscova, Putin încearcă să-i împiedice să raporteze fapte, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus Justin Trudeau pe Twitter, adăugând că „jurnaliştii trebuie să poată lucra în siguranţă – fără cenzură, intimidare sau interferenţă”. .

Acuzând guvernul canadian că a „adoptat un curs (politic) în mod deschis rusofob”, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a estimat în cadrul briefing-ului săptămânal că „CBC a devenit un megafon de propagandă anti-rusă."

Ea a denunțat, de asemenea, sprijinul Canadei pentru Ucraina, înainte și după ofensiva rusă împotriva vecinului său.

O „zi neagră” pentru informații
La rândul său, grupul audiovizual s-a declarat „profund dezamăgit” de decizia Kremlinului, amintind că CBC/Radio-Canada a avut un birou la Moscova timp de 44 de ani și a fost până în prezent singura companie de presă canadiană care a avut o prezență permanentă în acest domeniu. țara, potrivit unui comunicat.

„Pentru jurnalismul internațional, aceasta este o veste foarte proastă”, a declarat directorul de știri al grupului, Luce Julien, la o conferință de presă, care vorbește despre o „zi neagră” pentru știri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră