România, din nou vedetă în presa internaţională. "Ce e un pic de corupţie în România?"

01 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
România, din nou vedetă în presa internaţională. "Ce e un pic de corupţie în România?"

Presa internaţională relatează pe larg despre evoluțiile din România în urma modificărilor legislației penale prin ordonanță de urgență, decise marți seara de guvernul de la București. O simplă căutare pe Google, cu termenul "România" dă zeci de rezultate la zi, pe tema protestelor şi a măsurilor luate de Guvern marţi seara.

Corupția are de acum două forme în România: marea corupție, care încă îi poate trimite pe oficiali la închisoare, și una de tip acceptabil, pentru care cei vizați vor răspunde doar cu o ridicare din umeri, scrie miercuri cotidianul The Washington Post, într-un articol intitulat "În România invadată de corupție, oficialii tolerează de acum micile abuzuri".

Măsura adoptată marți seara, în pofida protestelor de masă și avertismentelor din partea procuraturii și președintelui că acest lucru va submina lupta împotriva corupției, i-a alarmat pe critici prin momentul și viteza cu care guvernul de centru-stânga, instalat de mai puțin de o lună, a adoptat o propunere de care beneficiază aliații săi și oficiali confruntați cu acuzații de corupție, scrie agenţia Associated Press.

Postul de televiziune Euronews compară situaţia din România cu cea din Polonia. Euronews îl citează pe analistul politic Radu Magdin, potrivit căruia a fost o greşeală enormă ca PSD să impună în grabă ordonanţa de urgenţă, fără dezbateri şi vot în Parlament.

În condiţiile în care ordonanţa a fost adoptată, în pofida zecilor de mii de oameni care au protestat la Bucureşti în ultimele săptămâni, apare întrebarea: cine va ceda, Guvernul sau manifestanţii?

Masurile luate de Guvernul de la Bucuresti, care au scos in strada mii de oameni, legalizeaza unele tipuri de coruptie, afirma cotidianului american USA Today, intr-un articol intitulat „Ce este putina coruptie in Romania?”.

Publicatia scrie ca, pentru tinerii din Romania, lupta pe care o poarta in prezent este despre viitorul.

Agenţia de presă Reuters prezintă acțiunea legislativă a guvernului ca fiind „cel ai mare recul al reformelor anticorupție din statul ex-comunist, de la aderarea acestuia la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu”.

ABC News aminteşte că imediat după ce Guvernul a luat această decizie oamenii au ieșit în stradă și au numit PSD „ciuma roșie”.

Agenţia spaniolă de presă EFE, după ce informează despre ordonanța de urgență, arată că măsura îl va ajuta pe Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat aflat la guvernare, anchetat pentru presupuse fapte de corupție. „În câteva minute după ce au aflat știrea, mii de persoane au ieșit spontan pe străzile din centrul Bucureștiului pentru a cere, printre scandări cum ar fi ‘hoții’ și ‘trădătorii’, demisia guvernului. Alte mii s-au adunat — potrivit unor posturi locale — în alte orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Sibiu. 

Despre proteste a scris şi agenţia de ştiri a Kremlinului, Sputnik, prin filiala sa de la Chişinău. Jurnaliştii au notat că oamenii adunaţi în faţa Guvernului au cerut demisia Executivului şi alegeri anticipate. Tot Sputnik a vehiculat şi informaţia că premierul Sorin Grindeanu s-ar gândi la demisie.

Agenția France Presse titrează ''România — mobilizare pentru a apăra justiția anticorupție'' și notează că ''România se confruntă cu noi turbulențe politice după o decizie extrem de contestată a guvernului de a relaxa legislația anticorupție, suscitând îngrijorarea Bruxelles-ului și un val de proteste în țară''. AFP amintește că miercuri Comisia Europeană a declarat că urmărește cu ''mare îngrijorare'' evoluțiile din România și a avertizat cu privire la orice ''regres'' în materie de luptă anticorupție.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră