Ambasada Franţei la Bucureşti a remis redacţiei site-ului miscareaderezisenta.ro o scrisoare comună a mai multor ambasade reprezentând principalele state partenere ale României.
În numele ambasadelor Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite ale Americii, declaraţia de mai jos exprimă „îngrijorarea cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei”.
Redăm integral această scrisoare:
„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei.
Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO.
Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este util. Deşi ocazional sunt necesare amendamente la legi şi proceduri existente, aceste schimbări trebuie să se facă doar printr-un proces de consultare amplă şi credibilă cu toţi actorii.
De aceea, statele membre UE care au susţinut această declaraţie atrag atenţia şi asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. Acest raport stabileşte condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita o reevaluare a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupţiei.
Raportul a identificat un număr limitat de recomandări esenţiale a căror îndeplinire ar duce la închiderea provizorie a obiectivelor individuale de referinţă şi la încheierea procesului MCV. Statele membre UE care au susţinut această declaraţie speră că România va acţiona într-un mod care va permite Consiliului UE să ia măsuri în această direcţie.”
O dezbatere privind justiţia și statul de drept din România va fi organizată joi dimineață, în Parlamentul European.
Va fi chiar prima pe ordinea de zi în sesiunea plenară. Dezbaterea de la Bruxelles, care începe la 10.00, ora României, a fost cerută de grupurile PPE şi ALDE, potrivit Digi 24.
Pe de altă parte, un europarlamentar al grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Legislativul comunitar a cerut trimiterea unei misiuni de documentare în România pentru clarificarea situaţiei.
Anterior, președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au declarat că sunt îngrijorați cu privire la „evoluțiile recente din România”.
Oficialii europeni au atras atenția că raportul MCV de săptămâna trecută a salutat bilanțul pozitiv al luptei anticorupție din România, dar a subliniat că orice alte măsuri care subminează acest progres va „avea impact asupra evaluărilor viitoare”.