Vladimir Putin a anunțat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze către UE, oferind autorităților ruse o săptămână pentru a elabora noul sistem în ruble, scrie Le Figaro.
„Am luat decizia de a implementa un set de măsuri pentru a trece la plata în ruble pentru gazul nostru livrat țărilor ostile și de a renunța în toate reglementările la monedele care au fost compromise”, a spus președintele rus în cadrul unei ședințe de guvern. explicând că a fost o reacție la înghețarea activelor rusești în Occident din cauza ofensivei sale în Ucraina.
Alte exporturi rusești pot fi afectate
Vladimir Putin a cerut băncii centrale și guvernului să stabilească „într-o săptămână” noul sistem care trebuie să fie „clar, transparent” și să implice „achiziția de ruble pe piața valutară rusă”. Acest anunț a avut un efect imediat asupra monedei ruse, care s-a consolidat față de euro și dolar, în timp ce se prăbușise pe 24 februarie și intrarea forțelor ruse în Ucraina.
Face aux sanctions, Poutine annonce des mesures drastiques de soutien au rouble https://t.co/TAPXxIylvR via @Le_Figaro
— Yann Le Gales (@YannLeGales) March 1, 2022
El a sugerat, de asemenea, că alte exporturi rusești vor fi afectate, deoarece Occidentul a înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele rusești deținute în străinătate, o mișcare numită miercuri de ministrul rus de externe Serghei Lavrov „furt”.
„Este clar că livrarea mărfurilor noastre către UE, Statele Unite și primirea de dolari, euro, alte valute nu mai are sens pentru noi”, a spus Vladimir Putin.
Deocamdată, hidrocarburile rusești au fost scutite în mare măsură de sancțiuni grele occidentale împotriva Rusiei. Desigur, Washingtonul a decretat un embargo asupra gazelor și petrolului rusești. Dar acestea din urmă continuă să curgă spre Europa, foarte dependentă de hidrocarburile rusești și de prima piață pentru Moscova. Dar Uniunea Europeană ia în considerare acum și un embargo asupra petrolului rusesc.
Sunt așteptate mai multe summituri internaționale decisive care sugerează noi sancțiuni occidentale. Moscova, la rândul ei, pledează de ani de zile pentru dedolarizarea economiei sale, pentru a-și reduce vulnerabilitatea la sancțiuni. În martie 2019, gigantul public de gaze rus Gazprom a anunțat prima vânzare de gaz în ruble către o companie europeană.
„Este absolut evident că fără hidrocarburi rusești, dacă se impun sancțiuni, piețele de gaze și petrol se vor prăbuși. Creșterea prețurilor la resursele energetice poate fi imprevizibilă”, a declarat miercuri Alexandre Novak, viceprim-ministru francez responsabil cu Energia.