Primele rezultate ale unor analize seriologice efectuate în provincia Bergamo din regiunea Lombardia - una dintre cele mai afectate de COVID-19, unde armata a cărat cadavre cu camionul -, arată că 61% din populaţia din două dintre cele mai afectate oraşe - Alzano Lombardo şi Nembro - prezintă anticorpi, relatează Corriere della Sera.
Dintre cele 750 de eșantioane de sânge prelevate de la locuitorii din Nembro și Alzano (erau 1.500 în total, dar restul au mers la alt spital) și analizate la spitalul Papa Giovanni, în 61% dintre cazuri rezultatul a fost pozitiv. Un procent ceva mai mai, între 58 și 59%, s-a înregistrat la analizele efectuate la spitalul Bolognini di Seriate.
Regiunea Lombardia, însărcinată cu testarea, a încercat să păstreze aceste prime rezultate confidenţiale, însă ele au fost divulgate cotidianului.
În total, sunt prevăzute analize seriologice la 2.500 de oameni în regiune, precizează publicaţia.
Aceste procente încep să se apropie de pragurile de 60% sau 70% sperate să fie atinse în rândul populaţiei generale pentru a se obţine o imunitate de grup suficient de mare pentru a stopa epidemia, sub rezerva ca anticorpii detectaţi să fie cu adevărat protectori împotriva noului coronavirus şi ca această imunitate să dureze cel puţin câteva luni.
"Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie", notează OMS într-un comunicat.
"Până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni", se arată în comunicat.
Unele guverne au avansat ideea eliberării de documente atestând imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevând prezenţa anticorpilor în sânge, pentru a putea ieşi din izolare, a se întoarce la muncă şi a relansa activitatea economică.
Dar eficacitatea unei imunizări graţie anticorpilor nu este stabilită în acest stadiu, iar datele ştiinţifice disponibile nu permit justificarea acordării "unui paşaport imunitar" sau a unui "certificat de absenţă a riscului", avertizează OMS.
Potrivit OMS, testele serologice actuale "au nevoie de o validare suplimentară pentru a determina exactitatea şi fiabilitatea lor".
Acestea trebuie să valideze răspunsul imunitar la noul virus al anticorpilor produşi cu ocazia unei infecţii printre alţi şase coronavirusuri umane cunoscute, dintre care patru sunt cele mai răspândite, şi care provoacă simple răceli.
Celelalte două se află la originea MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindrom respirator acut sever).
Ori, potrivit OMS, "persoanele infectate cu unul sau altul dintre aceste virusuri sunt susceptibile să producă anticorpi care interacţionează cu anticorpii produşi de infecţiile provocate de SARS-CoV-2 şi trebuie, prin urmare, obligatoriu verificate".