Protestele din Ottawa: poliția criticată pentru că a amenințat cu arestarea presei

20 Feb 2022
Protestele din Ottawa: poliția criticată pentru că a amenințat cu arestarea presei

Poliția și-a intensificat sâmbătă eforturile pentru a disloca sutele de camioane care au paralizat centrul capitalei canadiene, protestând de mai bine de trei săptămâni împotriva restricțiilor sanitare. Contul oficial de Twitter al Poliției din Ottawa a avertizat că mass-media care participă la zona de protest va fi „supusă arestării”.

Grupurile pentru libertăți civile și drepturile legale și-au exprimat indignarea după ce poliția din Ottawa i-a amenințat pe membrii presei cu arestarea. Vineri, contul oficial de Twitter al Poliției din Ottawa a avertizat că mass-media care participă la zona de protest va fi „supusă arestării”.

"Mass-media care frecventează zona, vă rugăm să păstrați distanța și să nu participați la operațiunile de poliție pentru siguranța dumneavoastră. Orice persoană găsită în zonele aflate în curs de evacuare poate fi arestată"

Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile (CCLA) a criticat anunțul, spunând că astfel de acțiuni sunt contrare legii. 

„Avertizarea jurnaliștilor cu privire la riscurile de siguranță în zona de protest este rezonabilă. A îi amenința cu arestarea pentru că își fac treaba nu este. În repetate rânduri, instanțele canadiene au decis împotriva zonelor de excludere și a altor limite ale presei”, a scris CCLA.

Asociația a mai anunțat si că intenționează să dea în judecată guvernul federal pentru decizia de a invoca legea stării de urgență, declarând că nu a îndeplinit standardul legal necesar.„Nu dorim să minimizăm impactul protestelor care au loc în toată țara. Dar, deși unele dintre blocaje au fost extrem de perturbatoare, nu este clar că protestele în curs „pun în pericol viața, sănătatea sau siguranța canadienilor”, astfel încât să ajungă la pragul unei urgențe naționale conform legii”, a spus Abby Deshman, director de justiție penală pentru CCLA într-o declarație.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră