Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost chemată luni în fața Parlamentului European pentru a se apăra, pentru prima dată public, în scandalul supranumit „Pfizergate”, legat de mesajele text schimbate cu directorul Pfizer în timpul pandemiei de Covid-19. Dezbaterea are loc înaintea moțiunii de cenzură inițiate de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, care acuză lipsa de transparență a Comisiei. Deși demiterea este improbabilă, votul de joi reflectă o nemulțumire crescândă în rândul europarlamentarilor față de modul de conducere al Ursulei von der Leyen, scrie Politico
„Sugestia că aceste contracte ar fi fost cumva în contradicție cu interesele europene este, sub orice formă, pur și simplu greșită”, a declarat Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a apărat public pentru prima dată în legătură cu mesajele text schimbate cu directorul executiv al Pfizer, în plină pandemie de Covid-19 — calificând unele dintre acuzațiile aduse drept „pur și simplu minciuni”.
Von der Leyen a fost chemată luni în fața europarlamentarilor, la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri ce precede moțiunea de cenzură programată pentru joi. Deși are șanse minime să fie demisă, simplul fapt că votul are loc arată nivelul tot mai ridicat de opoziție față de conducerea sa.
O mare parte din criticile îndreptate împotriva ei se concentrează asupra scandalului cunoscut sub numele de „Pfizergate”. În luna mai, o instanță europeană a decis că executivul UE a greșit atunci când a blocat accesul la mesajele text secrete schimbate cu directorul Pfizer, Albert Bourla, înainte de încheierea unui contract de miliarde de euro pentru vaccinuri.
„Nu este un secret că am fost în contact cu reprezentanți de top ai companiilor producătoare de vaccinuri — acelea care ne puteau scoate din criză — așa cum am cerut sfaturi și de la cei mai buni epidemiologi sau virusologi din lume”, a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European.
Deși Comisia susținuse că mesajele nu erau suficient de relevante pentru a fi publicate, cazul a devenit un punct sensibil pentru militanții transparenței și pentru partidele de dreapta, care acuză Comisia von der Leyen de lipsă de responsabilitate și de opacitate decizională.
„Sugestia că aceste contracte ar fi fost, într-un fel, nepotrivite pentru interesele europene este, în orice privință, pur și simplu greșită”, a insistat von der Leyen.
Fără secrete, fără clauze ascunse
Dezbaterea privind moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen — prima împotriva unui președinte al Comisiei din 2014 încoace — a fost declanșată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, din cauza scandalului Pfizergate.
Însă von der Leyen nu s-a arătat deloc dispusă să cedeze și a reiterat poziția oficială a Comisiei, fără a oferi informații noi despre conținutul mesajelor — care, de altfel, s-ar putea să nu fie niciodată făcute publice.
„Negocierile contractuale au fost purtate de Comisie împreună cu statele membre”, a spus ea. „Fiecare contract negociat a fost examinat în detaliu în capitalele celor 27 de state membre, înainte de a fi semnat.”
„Nu au existat secrete, nu au existat clauze ascunse, nu a existat nicio obligație de cumpărare pentru statele membre.”
Ea le-a transmis europarlamentarilor că „toate cele 27 de state membre au decis să cumpere vaccinuri de bunăvoie, deci orice afirmație potrivit căreia un stat membru nu ar fi știut despre contracte, despre prețuri sau despre cantități este necinstită.”
„De fapt, haideți să spunem lucrurilor pe nume: este pur și simplu o minciună.”
Von der Leyen i-a acuzat, de asemenea, pe cei care critică Comisia pentru aceste mesaje de „răspândirea unor conspirații deja demontate.”
????#UrsulavonderLeyen trebuie să plece! Pentru binele ???????? și al ????????.@GPiperea: pic.twitter.com/FETxUEKYLg
— Alianța pentru Unirea Românilor (@partidulAUR_RO) July 7, 2025