Protestele canadienilor împotriva măsurilor Covid iau amploare: "Este o insurecție națională" spune șeful poliției

06 Feb 2022 | scris de M.N.
Protestele canadienilor împotriva măsurilor Covid iau amploare: "Este o insurecție națională" spune șeful poliției Galerie foto (2)

 Mii de oameni au manifestat sâmbătă în orașele canadiene, inclusiv centrul financiar Toronto. Protestele împotriva obligațiilor de vaccinare, în mare parte pașnice dar zgomotoase, s-au răspândit din capitala Ottawa.

 

„Convoiul pentru libertate” a început ca o mișcare împotriva obligației de vaccinare pentru șoferii de camion transfrontalieri dar s-a transformat într-un protest împotriva restricțiilor de sănătate publică și a guvernului premierului Justin Trudeau.

„Ne-am săturat cu toții de obligații, de intimidare, de a trăi într-o închisoare mare”, a spus Robert, un protestatar din Toronto care nu și-a dat numele de familie. „Vrem doar să revenim la normal, fără a trebui să luăm în vene otrava pe care ei o numesc vaccin.”

În capitală, protestatarii s-au înghesuit în jurul focurilor de tabără la temperaturi glaciale și au instalat saune portabile și castele gonflabile pentru copii în afara Parlamentului, în timp ce fluturau steaguri canadiene și strigau sloganuri antiguvernamentale. 

Cântecele lor de „libertate” au fost întâmpinate cu strigăte de „du-te acasă” din partea unui mic grup de contra-protestatari obosiți de ocuparea capitalei timp de o săptămână.

Doi barbați au străbătut zona călare, purtând un steag Trump si un steag canadian, au arătat videoclipurile de pe rețelele de socializare. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, s-a pronunțat în sprijinul șoferilor împotriva „politicilor dure ale nebunului de extremă stânga Justin Trudeau, care a distrus Canada cu obligații nebunești de COVID”.

Proteste similare au avut loc în aproape toate orașele canadiene majore, inclusiv Toronto – unde un bărbat a fost acuzat de agresiune după ce a aruncat o bombă fumigenă într-o mulțime. În Winnipeg, un șofer a fost arestat pentru că a intrat cu SUV-ul în protestatari. Patru persoane au fost tratate pentru răni ușoare, a declarat poliția.
 Și în provincia sudică Alberta, șoferii au continuat să blocheze o trecere majoră a frontierei în statul american Montana.

Elon Musk de partea protestelor  

Platforma de strângere de fonduri GoFundMe a eliminat vineri pagina de donații a Freedom Convoy, spunând că a încălcat termenii și condițiile platformei din cauza activității ilegale. Grupul strânsese aproximativ 10,1 milioane USD. Site-ul web a spus inițial că va acorda rambursări pentru orice cereri făcute până pe 19 februarie și că va rambursa fondurile către organizații de caritate verificate, dar sâmbătă GoFundMe a spus că va rambursa automat toate donațiile.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, care a criticat anterior obligațiile de vaccinare, a numit GoFundMe „hoți profesioniști”. Guvernatorul Floridei Ron DeSantis și alți parlamentari de stat republican au promis că vor investiga compania din California în legătură cu aceasta schimbare

„Insurecție națională”

La o întâlnire de urgență sâmbătă seara, șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly, a cerut „o creștere suplimentară a resurselor” pentru a pune capăt a ceea ce președintele consiliului de poliție, Diane Deans, a descris drept „asediul” capitalei.

„Acesta este un oraș aflat sub asediu, aceasta este o amenințare la adresa democrației, aceasta este o insurecție la nivel național, aceasta este o nebunie”, a declarat șeful Peter Sloly la o ședință a consiliului de administrație a serviciilor de poliție. „Am făcut tot ce am putut.”

"Protestatarii de la Ottawa și-au exprimat punctul de vedere. Întreaga țară a auzit punctul lor", a declarat ministrul Transporturilor Omar Alghabra, care i-a îndemnat pe protestatari să "meargă acasă și să discute cu oficialii aleși".

Poliția din Ottawa a declarat că au primit plângeri pentru infracțiuni motivate de ură împotriva a patru persoane și că investighează amenințările împotriva personalităților publice în comun cu Biroul Federal de Investigații al SUA.

Pe măsură ce furia publicului crește – mii de locuitori s-au plâns că au fost hărțuiți de protestatari și o petiție online care cere acțiuni a atras 40.000 de semnături – Sloly s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a pune capăt acestei ocupații pe care a numit-o „ilegală” a orașului.

"Libertatea noastră"

Solicitat pentru comentarii de către AFP, coordonatorul protestelor Jim Torma a spus că protestatarii nu vor da înapoi.

— Nu ne vor ascunde, spuse Torma. „Vom fi în fața lor (a politicienilor) atât timp cât va fi nevoie” pentru a forța încetarea restricțiilor de sănătate publică care vizează încetinirea răspândirii Covid-19. *

Kimberly Ball, care împreună cu soțul ei a condus cinci ore cu mașina dintr-un orășel la vest de Toronto pentru a se alătura protestului de la Ottawa, a declarat pentru AFP:

„Este vorba despre libertatea noastră”. Luptându-se cu lacrimile, ea a spus: „Câțiva oameni pe care îi cunoaștem, prieteni, și-au pierdut slujba din cauza acestor obligații(de vaccinare)” și propriii ei părinți au renegat-o pentru că nu a facut vaccinul.

Cu toate acestea, ei sunt o minoritate în Canada, unde 90% dintre adulți sunt complet vaccinați.

O „minoritate marginală”?

Convoiul pentru Libertate a început pe coasta Pacificului Canadei la sfârșitul lunii ianuarie și a strâns susținători până în capitală. Primul ministru Trudeau a spus însă că protestatarii sunt doar o „minoritate marginală”, deși sondajele arată că o treime dintre canadieni susțin apelul pentru ridicarea tuturor restricțiilor Covid.

Obligațiile de vaccinare pentru călători sunt stabilite de guvernul federal, dar majoritatea celorlalte măsuri Covid sunt responsabilitatea autorităților provinciale din Canada.

Regiunea Quebec a revenit luna trecută asupra planurilor pentru un impozit de "sănătate" pentru rezidenții nevaccinați, în timp ce provincia Saskatchewan a anunțat săptămâna aceasta o ridicare iminentă a tuturor restricțiilor legate de pandemie, în ciuda refuzului medicilor.

„Ceea ce este necesar este libertatea ta”, a spus premierul Saskatchewan, Scott Moe, într-un video. „Ceea ce este necesar este să revenim la o viață normală. »

Locuitorii din Ottawa, între timp, s-au săturat de haosul pe care protestele l-au declanșat pe străzile lor și au lansat un proces colectiv prin care cer organizatorilor aproape 10 milioane de dolari canadieni.

„Camioanele ne terorizează de șapte, opt zile”, a declarat pentru AFP studentul universitar Saffron Binder. „Ocupația trebuie să se termine.

 

Surse: Reuters, France24

Alte stiri din Externe

Ultima oră