Câți telespectatori ai emisiunii O seară cu Vladimir Soloviev au detectat contradicția dintre declarațiile unuia dintre invitații săi, care spunea, pe de o parte, că Rusia este moștenitorul Hoardei de Aur, iar pe de altă parte că „în lumea nouă, Rusia va fi o busolă morală, un simbol al purității și al adevărului”?, se întreaba LeFigaro
Săptămâna trecută, Vladimir Putin l-a elogiat pe Petru cel Mare cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea sa. În timpul unei întâlniri cu studenții Politehnicii din Moscova, el a dat de înțeles că el însuși continuă munca constructorului de imperiu din secolul al XVIII-lea. „Încă o dată, Rusia contemporană lucrează pentru „recucerirea și întărirea” teritoriilor sale pierdute”, a spus el, dezvăluind motivul real al invaziei Ucrainei.
Această temă a fost preluată din nou și din nou în principalele talk-show-uri ale țării.
„Lacul Como îmi stă în gât – hai să ne extindem în acea direcție”
Julia Davis, care urmărește televiziunea rusă pentru portalul Daily Beast, notează că aceiași propagandiști care, până atunci, asigurau că „operațiunea militară specială” avea ca obiectiv lupta împotriva nazismului și nu ocuparea teritoriilor ucrainene, au schimbat discret discursul.
„Senzațional! » se emoționează Olga Skabeïeva, prezentatoarea programului 60 de minute. „Înțelegem acum planurile statului rus: vom relua și ne vom fortifica [teritoriile]. Unora le este frică de asta, dar păcat pentru ei! »
„Ceea ce am pierdut, trebuie să luăm înapoi”, spune un invitat de la O seară cu Vladimir Solovyov. „Este un mod total diferit de a ne formula obiectivul. Viața devine interesantă. »
În timpul emisiunii, Soloviev redă un videoclip cu regretatul Vladimir Zhirinovsky, fostul deputat al Dumei de Stat cunoscut pentru declarațiile sale agresive. A făcut campanie pentru ca țările baltice și Ucraina să fie ocupate și controlate de Rusia. Soloviev l-a numit pe Jirinovski „profetul politic” și a considerat că toată lumea ar trebui să fie atentă la predicțiile sale.
„Deoarece intenționăm să ne extindem, dacă avem nevoie, de exemplu, de piese auto, ar trebui să ne extindem într-un loc în care există fabrici de piese auto”, sugerează Soloviev, în timp ce se plânge de sancțiunile care l-au lipsit de vila sa de pe marginea lacului Como în Italia.
„Această poveste a Lacului Como îmi stă în gât”, adaugă el. „Să ne extindem în această direcție!”
„Războiul este cartea de vizită a națiunii ruse”
Până atunci, comentatori bine plasați, precum Vladimir Shamanov, vicepreședintele comisiei parlamentare de apărare, deja scăpaseră din când în când ideea expansiunii Rusiei. Într-un interviu recent, el a fost de acord cu afirmația că „războiul este cartea de vizită a națiunii ruse”. Și a adăugat: „Țara noastră a fost construită prin extinderi teritoriale”.
Regizorul Karen Chakhnazarov, autoare în special a filmului Asasinul țarului, al cărui complot se învârte în jurul unui atac comis împotriva țarului de către un polonez, a fost unul dintre invitații lui Soloviev. El a prezentat Rusia drept moștenitorul de drept al dinastiei Hoardei de Aur mongole.
„Cred că Rusia este depozitul natural al moștenirii tătarilor și mongolilor, care au fondat primul imperiu pe teritoriul eurasiatic”, a spus el.
În conformitate cu metodele folosite la acea vreme de Genghis-Khan, participanții la talk show s-au certat dacă cei doi britanici și marocanul luați prizonieri în Ucraina ar trebui împușcați sau spânzurați. În aceeași zi, „instanța” autoproclamatei Republici Populare pro-ruse Donețk i-a condamnat pe toți trei la moarte, sfidând Convenția de la Geneva.
Un alt invitat al lui Soloviev, președintele Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapolov, a adăugat un strop de antiamericanism: „Da, vom reconstrui [teritoriul nostru] și îl vom consolida... Lumea s-a schimbat. Timpul colonialismului american se apropie de sfârșit și nu se va mai întoarce niciodată.
În această lume nouă, Rusia va fi puternică – o busolă morală, un simbol al purității, adevărului și corectitudinii, spre care vor converge toți oamenii rezonabili de pe planetă. »
„Ei ni se opun cu hotărâre, suntem atacați din toate părțile”
În timpul emisiunii lui Soloviev, multe alte discuții s-au învârtit în jurul Statelor Unite.
Mass-media controlată de Kremlin se bucură de sondajele din ce în ce mai puțin favorabile lui Biden, găzduind în mod deschis speranțe că o victorie republicană la alegerile din toamnă și un succes al lui Donald Trump în 2024 vor duce la o schimbare în politica externă americană. Iată de ce sunt îngrijorați de audierile comisiei de anchetă asupra asaltului asupra Capitoliului, crezând că ar putea distruge șansele de realegere a celui pe care îl numesc partener.
„Uite ce se întâmplă în America. Procesul penal împotriva lui Trump și a susținătorilor săi este un pas evident către dictatură”, aprinde Soloviev.
Cât despre politologul Dimitri Evstafiev, acesta a spus în emisiune: „Urmărim ce se întâmplă în Statele Unite: evident, asistăm la o escaladare a conflictelor politice. Încă o dată încearcă să-l bage pe Trump la închisoare pentru că alegerile din noiembrie le arată rău... Inflația nu scade. »
Soloviev prezice că „marele război al Rusiei împotriva Occidentului” va dura ani de zile.
„Vor încerca în continuare să sângereze Rusia... Nu ne vom ascunde fața, avem de-a face cu o economie puternică și un complex militar-industrial puternic... Intrăm într-un conflict care ar putea dura câteva decenii. .. Ei ni se opun cu hotărâre, suntem atacați din toate părțile. »
„Rusia va trăi mai bine în zece ani”
Dar Rusia ar trebui să învingă rapid Occidentul, care își va pierde toate armele în Ucraina.
„Dacă se grăbesc să scape de arme, este pentru că sunt convinși că ei înșiși nu sunt în pericol”, spune Soloviev. „Dacă sunt complet dezbrăcați de arme, asta ne va oferi posibilitatea de a folosi mijloace majore... Noi folosim doar 15% din forțele noastre armate. De ce ? Pentru că înțelegem că s-ar putea să avem nevoie de el pe alte fronturi. Nici Europa, nici Statele Unite nu se pot confrunta cu un conflict pe două fronturi. Trageți propriile concluzii. »
„Da, mențin nivelul actual de livrare de arme, dar pentru cât timp? Trei sau patru luni”, este de acord Evstafiev.
Mesajul general transmis telespectatorilor este unul de optimism. „Rusia va trăi mai bine în zece ani”, conchide Soloviev. „Dar deocamdată, ceea ce știm acum cu siguranță este că, în anii următori, vom lua înapoi și ne vom consolida [teritoriile].