Primul ministru israelian Bennett spune că Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe Lavrov despre Hitler

05 Mai 2022
Primul ministru israelian Bennett spune că Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe Lavrov despre Hitler

Președintele rus Vladimir Putin și premierul israelian Naftali Bennett au discutat joi într-un apel telefonic despre Holocaust, pe fondul controverselor după ce Moscova a acuzat Israelul că îi sprijină pe „neonaziştii” din Ucraina iar Serghei Lavrov a vorbit despre despre presupusele origini evreiești a lui Adolf Hitler. 

Dupa cum relateaza ziarul israelian Haaretz, primul ministru Bennett spune că Putin și-a cerut scuze pentru comentariile naziste ale lui Lavrov. Bennett a acceptat scuzele lui Putin pentru remarcile lui Lavrov că Hitler „avea sânge evreu” și i-a mulțumit pentru clarificarea poziției președintelui rus, a spus biroul său.

Într-un apel cu prim-ministrul Naftali Bennett, președintele rus Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru afirmația ministrului rus de externe Serghei Lavrov conform căreia Adolf Hitler are origini evreiești.

Bennett a acceptat scuzele lui Putin pentru remarcile lui Lavrov și i-a mulțumit pentru clarificarea atitudinii președintelui rus față de poporul evreu și a memoriei Holocaustului, a declarat biroul lui Bennett într-un comunicat.

Putin i-a transmis, de asemenea, felicitările președintelui Isaac Herzog pentru a marca Ziua Independenței Israelului.

„Îmi exprim sincerele urări cu ocazia Zilei Independenței Israelului”, i-a scris Putin lui Herzog.

„Cred că relațiile dintre Rusia și Israel, bazate pe principiile prieteniei și respectului reciproc, vor continua să se dezvolte în beneficiul poporului nostru și pentru a întări pacea și securitatea în Orientul Mijlociu.

„Vă doresc multă sănătate și mult succes, precum și bucurie și prosperitate pentru toți cetățenii israelieni”, a adăugat el.

Conflictul a început atunci când Lavrov a spus că faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelensky are origini evreiesti nu-l împiedică sa sustina elementele presupuse naziste ale țării sale, potrivit unui interviu publicat duminică de presa italiană.

„Și ce dacă Zelensky este evreu?” a spus Lavrov. „Faptul nu neagă elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreu. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înțelept spunea că cei mai înflăcărați antisemiți sunt de obicei evrei”.

Mulți lideri israelieni, inclusiv prim-ministrul Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid, au condamnat declarația, acesta din urmă numind comentariul „de neiertat și scandalos, precum și o eroare istorică teribilă”.

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marți Israelul că îi susține pe neonaziștii din Ucraina, numind comentariile lui Lapid de „antiistorice” și care „explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susține regimul neonazist de la Kiev”.

Miercuri, ministerul rus de externe a mai spus că israelienii luptă alături de regimentul ultranaționalist Azov din Ucraina.

Într-un interviu acordat miercuri Haaretz, Herzog a spus că a fost șocat de comentariile Rusiei și se aștepta ca ministrul de externe să își ceară scuze.

„Adevărul este că le-am citit de mai multe ori”, a povestit el. „La început, nu mi-a venit să cred că au fost rostite de un ministru de externe rus. M-au supărat și dezgustat. Într-o săptămână în care ne amintim de Holocaust, din toate săptămânile, ministrul rus de externe Lavrov alege să răspândească minciuni, minciuni groaznice, care miros a antisemitism. Mă aștept să-și retragă cuvintele și să-și ceară scuze.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră