Eveline Cismaru și Alexandru Işvanca au compromis 123 de computere ale poliţiei metropolitane din Washington cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui Donald Trump, în scopul de a distribui mesaje de tip ransomware – un virus care blochează calculatoarele celor infectaţi şi cere bani pentru a le debloca. Astfel, cei doi hackeri au devenit faimoși în SUA, conform Reuters.
Mihai Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru au fost arestați în România pe 15 decembrie din cauza incidentului, care a compromis camerele computerelor Departamentului de Poliție Metropolitană din Washington, ca parte a unei scheme de ransomware(răscumpărare n.r), a declarat Departamentul de Justiție într-un comunicat.
„Acest caz a fost de cea mai mare prioritate datorită impactului său asupra misiunii de protecție a Serviciului Secret și efectului său potențial asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidențială din 2017”, se arata în comunicat.
Oficialii americani au spus că presupusa conspirație a compromis camerele computerelor departamentului de poliție al orașului între 9 și 12 ianuarie, dar nu a amenințat securitatea fizică a nimănui.
Totuși, a stocat două variante de ransomware numite „cerber” și „dharma” pe computerele poliției, se arată în comunicat.
Cei doi români intenționau să trimită prin e-mail ransomware-ul la 179.000 de adrese de e-mail, potrivit comunicatului. „Investigația a identificat, de asemenea, anumite victime care au primit ransomware-ul sau ale căror servere au fost accesate în timpul schemei”, se spune.
Isvanca și Cismaru au fost acuzați de conspirație pentru a comite fraudă electronică și conspirație pentru comiterea diferitelor forme de fraudă informatică, cu o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, a declarat Departamentul de Justiție.
Eveline Cismaru a ajuns în acea rețea de hackeri prin intermediul iubitului ei de atunci: „De aceea știam multe despre criminalitatea cibernetică, pentru că era de multă vreme în lumea asta. Ransomware-ul chiar devenea popular atunci. Eram singura femeie din lumea asta, iar toți bărbații erau fericiți să ajute. Am crezut că e bine”, conform PROTV.
Toate atacurile au început prin e-mail. Eveline Cismaru a folosit un program pentru a trimite o mulțime de e-mailuri simultan și a introdus ransomware-ul în căsuțele de e-mail a victimelor: „Este foarte ușor să infectezi un computer. Este nevoie doar de un singur click”.
Eveline Cismaru a cooperat pe deplin în timpul anchetei și, în consecință, a primit o pedeapsă mult mai mică (un an și jumătate de închisoare), față de alți membri ai grupării.
Acum este liberă, locuiește la Londra, și are propria ei companie de marketing și social media. Eveline spune că și-a îmbunătățit viața semnificativ și nu mai este implicată în activități criminale cibernetice.