Donald Trump a părăsit Casa Albă, cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Trump a plecat la bordul elicopterului prezidențial, Marine One, în jurul orei 8:20, ora Washingtonului (15:20, ora României), însoțit de soția sa, Melania.
În jurul orei 15:30, ora României, soții Trump au aterizat la baza militară Andrews din Maryland, aflată la aproximativ 16 kilometri de Washington. Zborul de la Casa Albă până la baza aeriană a durat circa 10 minute.
Trump a decis să nu participe la inaugurarea succesorului său la Casa Albă, încălcând astfel una dintre cele mai vechi tradiții ale republicii americane și transferului pașnic de putere.
Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când președintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.
„Au fost patru ani extraordinari, ce am făcut noi a fost umitor, după orice standarde: am întărit Armata Sua, am creat Forța Spațială a SUA. Am avut grijă de veterani, care au fost foarte prost tratați înainte, acum pot beneficia de îngrijiri medicale Am promovat cele mai mari reduceri de taxe din istoria SUA. Sper că nu vor crește taxele, dar dacă le vor crește, eu v-am avertizat”, a declarat Donald Trump.
„Mă voi lupta mereu pentru voi, vă voi asculta și vă spun că viitorul acestei țări nu a fost niciodată mai bun. Viitoarea administrație are fundația să facăceva extraordinar. Uresc succes și noroc noii administrații”.
„Lucrurile pe care le-am făcut au fost incredibile și vă spun doar la revedere, va mulțumesc și ne vom întoarce într-un fel sau altul. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Mike Pence. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor din Washington. Ne revedem curând!”, a spus Trump.
„Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”, a spus Donald Trump susținătorilor săi, într-o declarație făcută la baza aeriană de la Andrews, de unde soții Trump au plecat spre Florida pentru ultima oară cu US Air Force One, în calitate de președinte și Primă Doamnă a Americii.
Avionul US Air Force One, cu Donald și Melania Trump la bord, a decolat de la baza aeriană Andrews, cu destinația Mar-a-Lago, reședința acestora din Florida. Este ultimul zbor al lui Trump în calitate de președinte al SUA.
Surse oficiale citate de CNN susțin că Donald Trump a lăsat o scrisoare pentru Joe Biden în Biorul Oval, însă nu se știe ce scrie în document. Și Melania Trump a lăsat o scrisoare pentru Jill Biden, noua Primă Doamnă.
Surse oficiale citate de CNN susțin că Donald Trump a lăsat o scrisoare pentru Joe Biden în Biorul Oval, însă nu se știe ce scrie în document. Și Melania Trump a lăsat o scrisoare pentru Jill Biden, noua Primă Doamnă.
Pentru președintele ales Joe Biden este ziua depunerii jurământului.
Înainte de asta, este momentul vicepreședintelui Kamala Harris.
Vicepreședintele ales Kamala Harris a fost escortată la ceremonia de învestire de un ofițer al poliției din Capitol, Eugene Goodman, considerat un erou după ce a fost văzut îndepărtându-i pe insurgenții violenți de camera Senatului, în timpul violențelor de la din Capitoliu.
Harris va depune jurământul în fața judecătoarei de la Curtea Supremă, Sonia Sotomayor, prima femeie de origine hispanică în această funcție.
Evenimentul din centrul capitalei federale americane se desfăşoară în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrânsă a publicului larg din cauza crizei sanitare.
Uniunea Europeană a lansat un apel viitorului preşedinte american Joe Biden pentru a forma un ”nou pact fondator” cu Europa lucrând asupra unor chestiuni precum pacea, securitatea, prosperitatea, libertatea şi drepturile omului.
Europa ”are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi” ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA.
”Această zi aduce veşti bune: SUA revin şi Europa este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe”, a adăugat ea.
Eurodeputații salută inaugurarea lui Joe Biden ca o oportunitate pentru Europa de a consolida legăturile UE-SUA și de a aborda provocările și amenințările comune la adresa democrației.
Europarlamentarii au dezbătut miercuri inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA și situația politică din Statele Unite alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.
La rândul său, preşedintele german Frank Walter Steinmeier şi-a exprimat, miercuri, „marea uşurare” legat de învestirea în postul de preşedinte al SUA a lui Joe Biden, afirmând că acest sentiment este împărtăşit de „multă lume” din Germania.
„Ne bucurăm ca Statele Unite, ca partener indispensabil, să fie din nou, pe viitor, alături de noi în numeroase probleme – lupta comună şi solidară împotriva pandemiei de COVID-19, protecţia climei pe plan mondial, chestiunile de securitate”, a afirmat Steinmeier într-un mesaj video, cu câteva ore înainte de inaugurarea lui Biden.
Acesta a asigurat că pe viitor „divergenţele de vederi nu ne vor separa, ci ne vor determina să căutăm şi mai intens soluţii comune”.
Preşedintele german a menţionat pe de altă parte că, „oricât de mare ar fi azi bucuria, nu trebuie să uităm că populismul a reuşit să seducă şi cea mai puternică democraţie a lumii„.