Polonia celebrează luni 40 de ani de la crearea sindicatului ”Solidaritatea” (Solidarnosc, în limba poloneză), o organizaţie care s-a dovedit a fi esenţială în tranziţia paşnică de la regimul comunist la democraţie în această ţară şi în Europa Centrală, notează dpa, citată de Agerpres.
Crearea ”Solidarităţii”, primul sindicat independent din blocul sovietic, a fost posibilă graţie acordurilor încheiate de guvernul comunist de la Varşovia şi de muncitorii grevişti, dintre care cel mai important a fost semnat pe 31 august 1980, la şantierele navale de la Gdansk.
La momentul maxim al activităţii sale, ”Solidaritatea” a avut aproape 10 milioane de membri într-o ţară cu 36 milioane de locuitori la acea vreme.
Solidaritatea ”a fost un bulgăre care a declanşat o avalanşă” ce a dus la căderea Cortinei de Fier în 1989, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un articol comemorativ. Graţie ”Solidarităţii”, Polonia ”a evadat din zona sovietică şi Europa a putut deveni una” din nou, a subliniat Morawiecki.
Ceremoniile au culminat luni la Gdansk, cu participarea preşedintelui Andrzej Duda, a premierului Morawiecki şi a lui Lech Walesa, fostul lider al sindicatului ”Solidaritatea”, laureat al premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte al Poloniei după căderea regimului comunist.
Evenimentele, care au avut și au loc în întreaga Polonie, includ discursuri, expoziţii, dezbateri, comemorarea foştilor membri ai Solidarităţii, concerte şi slujbe religioase.
”Solidaritatea” rămâne un simbol puternic în Polonia, ambele părţi ale scenei politice actuale susţinând că sunt adevăratele deţinătoare ale moştenirii sindicatului. Actualul sindicat ”Solidaritatea” este considerat un aliat al formaţiunii de guvernământ, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator).