Narcisiștii și psihopații sunt mai predispuși să refuze masca

26 Iul 2020 | scris de A.V.
Narcisiștii și psihopații sunt mai predispuși să refuze masca

Refuzul de a purta o mască spune multe despre personalitatea noastră. Acest lucru este sugerat de două studii poloneze recente.

Conform acestor studii, ar exista o legătură între anumite trăsături de personalitate ale unui individ și reacția sa la măsurile restrictive puse în aplicare pentru combaterea epidemiei Covid-19.

Cercetătorii au descoperit că persoanele narcisiste, psihopate și machiavelice sunt mai puțin susceptibile să respecte restricțiile. Prin urmare, ar fi mai puțin înclinați să poarte o mască sau să respecte regulile distanțării fizice.

Cele două studii, publicate într-un jurnal academic, s-au bazat împreună pe un eșantion de 1.000 de persoane care trăiesc în Polonia.

Pentru primul studiu, 755 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 78 de ani au fost intervievate în a doua jumătate a lunii martie. Cercetătorii s-au bazat pe instrumentele de diagnosticare existente pentru a evalua dacă indivizii au prezentat caracteristicile „triadei întunecate” (adică combinația celor trei trăsături de personalitate, narcisist, psihopat și machiavelic) și pe un model de evaluare a percepțiilor despre propria vulnerabilitate la virus.

Prin urmare, persoanele cu caracteristicile „triadei întunecate” aveau mai multe șanse să creadă că sunt vulnerabili la virus, dar, în același timp să refuze să respecte măsurile preventive. Astfel, acești indivizi ar fi mai puțin înclinați să creadă în măsurile de prevenție, tind să-și asume mai multe riscuri, să fie impulsivi și să aibă o viziune pe termen scurt, așa cum au arătat deja studiile anterioare. Astfel se explică și de ce speranța lor medie de viață este mai scurtă decât cea a restului populației.

Un alt studiu în care coautor este Universitatea din Varșovia ajunge la concluzii similare. Cercetătorii au intervievat 236 de persoane care trăiesc în Polonia cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani în ultimele săptămâni ale lunii aprilie. Aceștia au fost evaluați pentru a se determina dacă au caracteristicile „triadei negre” sau „Big Five”, ceea ce corespunde a fi în același timp agreabil, extrovertit, deschis, conștiincios dar și nevrotic.

Combinând aceste date cu modele de evaluare privind percepția Covid-19, a rezultat că cei mai capabili să se conformeze măsurilor preventive au prezentat mai rar caracteristicile „triadei întunecate”.

Însă cercetătorii au relativizat importanța „triadei negre” sau a „Big Five” în studiul respectării gesturilor de prevenție. În special, ei au indicat că modul în care oamenii percep situația de sănătate a influențat comportamentul lor mai mult decât trăsăturile lor de caracter.

Alte elemente ale personalității sau construcției indivizilor ar putea, pe de altă parte, să joace un rol mai semnificativ și să influențeze înclinația lor de a se conforma instrucțiunilor de sănătate. Studiile viitoare se vor concentra astfel mai mult pe nivelul de studii sau pe cunoștințele medicale generale ale subiecților. Modul lor de reacție la risc sau nivelul lor de neîncredere în guvern, precum și valorile sociale și morale ar putea fi, de asemenea, parametri importanți.

Alte stiri din Life style

Ultima oră