Parlamentul European amenință că nu va aproba bugetul negociat la Bruxelles

23 Iul 2020 | scris de A.V.
Parlamentul European amenință că nu va aproba bugetul negociat la Bruxelles

Parlamentul European ameninţă printr-o rezoluţie votată joi că nu va aproba acordul şefilor de state şi de guverne din ţările UE privind bugetul multianual al blocului comunitar dacă acesta nu va fi „îmbunătăţit”. Eurodeputații critică în special diminuarea sumelor alocate pe anumite domenii.

Legislativul european trebuie să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. În rezoluţia adoptată joi cu 465 de voturi pentru, 150 împotrivă şi 67 de abţineri, eurodeputaţii contestă actuala formă a bugetului în şi avertizează că Parlamentul European „este pregătit să refuze să-şi dea aprobarea (…) până când va fi găsit un acord satisfăcător”, a transmis AFP, conform Agerpres.

Reamintim că la capătul unui summit maraton, liderii europeni au convenit marţi asupra unui pachet de relansare economică post-pandemie alcătuit din bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, prevăzut cu o sumă totală de 1.074 miliarde de euro (inferioară propunerii Comisiei Europene de 1.100 de miliarde de euro) şi dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, împărţit în 390 de miliarde granturi şi 360 de miliarde împrumuturi care vor putea fi accesate de statele membre cu condiţia realizării unor reforme.

Dar în timp ce majoritatea liderilor europeni au calificat acest pachet drept o decizie istorică, europarlamentarii din mai multe grupuri politice au criticat mai ales reducerea sumelor alocate pe anumite capitole din buget, cum ar fi sănătatea, educaţia, apărarea, cercetarea şi dezvoltarea, precum şi lipsa unei legături clare între accesarea fondurilor europene şi statul de drept.

Alte stiri din Externe

Ultima oră