Dacian Cioloş a obţinut o funcţie cheie la Bruxelles

19 Iun 2019 | scris de M.C.
Dacian Cioloş a obţinut o funcţie cheie la Bruxelles

Dacian Cioloș a fost ales președintele grupului Renew Europe (Înnoim Europa) din Parlamentul European. Renew este un nou grup de centru din Legislativul de la Bruxelles care reunește forte liberale și progresiste.

Renew Europe este al treilea grup din Parlamentul European.

După alegerile europene din 26 mai, configurația Parlamentului European se schimbă. Fiecare grup politic își alege președintele și vicepreședinții.

Liderul PLUS era favorit la obținerea acestei funcții în grupul politic european în care, pe lângă USR-PLUS, sunt și ALDE-Europa și formațiunea lui Emmanuel Macron "În mișcare".

Eurodeputatul român a fost ales cu 64 de voturi pentru, în timp ce contracandidata sa, olandeza Sophie in 't Veld, a obţinut 42 de voturi.

Într-o postare în pagina sa de Facebook, Cioloş scrie că "președinția grupului Renew Europe e doar un pas în construcția politică" pe care a gândit-o în ultimii doi ani. "E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru", asigură Cioloş.

 

Dacian Cioloş s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969, potrivit www.usrplus.ro, dar a copilărit în comuna Pericei, judeţul Sălaj.

A urmat cursurile Facultăţii de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor.

A urmat, apoi, studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală" la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, obţinând o bursă guvernamentală franceză, şi un master ştiinţific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale" la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) şi la Universitatea Montpellier I (1996-1997).

Şi-a început activitatea profesională ca stagiar la Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. A lucrat într-o unitate care se ocupa de pregătirea SAPARD, programul de pre-aderare care a avut o contribuţie esenţială în pregătirea agriculturii româneşti pentru participarea la Politica agricolă comună şi piaţa unică europeană.

A fost implicat, în perioada 1998-1999, în mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, iar apoi a coordonat programele de cooperare româno-franceze în domeniul dezvoltării agricole şi rurale la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă (CICDA), în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Dezvoltare Agricolă (ANDA).

În 2002, a început să lucreze la Delegaţia Comisiei Europene în România, unde s-a ocupat de aplicarea Programului SAPARD.

S-a alăturat, în 2005, echipei de la Ministerul Agriculturii, unde a fost, pe rând, consilier personal al ministrului, cu atribuţii de purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură al Consiliului UE, iar din 2007 a fost numit subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

A fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (11 octombrie 2007-22 decembrie 2008).

Dacian Cioloş a fost desemnat comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcţie la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloş s-a numărat printre cei care au primit distincţia "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federaţiei Internaţionale a Caselor Europei - FIME.

În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, a fost numit în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La 10 noiembrie 2015 a fost desemnat premier, de către preşedintele Klaus Iohannis. La 18 noiembrie a depus jurământul de învestitură în funcţie, la Palatul Cotroceni. Mandatul său s-a încheiat la 4 ianuarie 2017.

Dacian Cioloş a cofondat, în 2017, Platforma România 100, împreună cu alţi patru foşti colegi din guvernarea 2016. Anul următor, Dacian Cioloş a făcut parte dintr-un grup care a iniţiat proiectul politic România Împreună, care în decembrie 2018 a devenit PLUS (Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate), potrivit sursei amintite.

La Convenţia Naţională a Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) din 26 ianuarie 2019, Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al formaţiunii politice cu 99,17% din voturi.

Din 2 februarie 2019, Dacian Cioloş este copreşedinte al Alianţei 2020 USR-PLUS alături de preşedintele USR, Dan Barna, alianţa fiind constituită în şedinţa Comitetului Politic a USR, care a decis să participe pe o listă comună la alegerile europarlamentare.

La aceeaşi dată, reprezentanţii partidelor USR şi PLUS au anunţat lista comună de candidaţi, Dacian Cioloş ocupând prima poziţie. A fost ales europarlamentar, în urma scrutinului din 26 mai 2019, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central la 3 iunie 2019.

La 17 iunie 2019, Dacian Cioloş şi-a depus oficial candidatura pentru conducerea Renew Europe (RE), noul grup politic din Parlamentul European, care reuneşte forţe de centru, liberale şi progresiste.

La 12 iunie 2019, fostul grup liberal ALDE a fost redenumit ''Renew Europe'', după ce gruparea politică En Marche, a preşedintelui francez Emmanuel Macron, şi alte partide s-au alăturat în urma alegerilor europarlamentare de la 26 mai 2019, conform euobserver.com. Grupul, format din 106 eurodeputaţi, are o delegaţie română formată din 8 europarlamentari ai Alianţei USR-PLUS.

Alte stiri din Politic

Ultima oră