Ca răspuns la acțiunile SUA, UE a demarat procedurile pentru a asigura cantitatea necesară de Remdesivir pentru următoarele luni

02 Iul 2020 | scris de A.A.
Ca răspuns la acțiunile SUA, UE a demarat procedurile pentru a asigura cantitatea necesară de Remdesivir pentru următoarele luni

Oficialii de la Bruxelles au început negocierile cu compania americană Gilead Sciences pentru a asigura cantitatea necesară de Remdesivir statelor membre UE.

Remdesivir este tratamentul recomandat pentru tratarea formelor medii și grave ale noului coronavirus.

Aceste negocieri vin în urma acțiunilor Departamentului de Sănătate al SUA care a anunțat în urmă cu câteva zile că a achiziționat 500.000 de doze de tratament, reprezentând capacitatea maximă de producție a Gilead pe luna iulie și 90% din august și septembrie.

Experții au condamnat acțiunile SUA precizând că blocarea accesului la acest tratament al tuturor țărilor din lume ar afecta grav evoluția pandemiei, dar și dreptul tuturor pacienților de a beneficia de un tratament eficient.

”Comisarul Stella Kyriakides este implicată în multiple discuții cu firma producătoare, Gilead, incluzând și analiza capacității lor de producție”, a declarat un purtător de cuvânt. ”Au loc în paralel negocieri pentru a rezerva dozele necesare de Remdesivir tuturor țărilor membre UE”.

Anunțul SUA, acela de a fi cumpărat toate dozele de Remdesivir destinate întregii populații ale planetei a stârnit un val de reacții negative. Acest tratament este produs în exclusivitate de compania americană Gilead.

”Au avut acces direct la întreaga producție de Remdesivir și pur și simplu nu mai există pentru Europa”, a declarat cercetătorul de la Universitatea Liverpool, Andrew Hill.

Remdesivir este unul dintre cele două potențiale tratamente folosite pentru a reduce rata deceselor de COVID-19 alături de dexametazonă.

Acesta este un medicament antiviral creat încă din 2009 cu scopul de a trata hepatita C, lucru ce s-a dovedit total ineficient. De atunci este folosit pentru a trata Ebola, dar nu s-au înregistrat rezultate spectaculoase.

Cu toate aceste eșecuri, Remdesivir a înregistrat semne promițătoare în lupta contra SARS și MERS, ambele cauzate de infecția cu un coronavirus. Testele pe animale au demonstrat capacitatea de a reduce perioada de convalescență.

Costul tratamentului pentru un pacient, adică șase doze, este de aproximativ 2.400 de euro, conform declarațiilor guvernului SUA.

Marea majoritate a statelor membre UE folosesc acest tratament pentru a ameliora evoluția noului coronavirus.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră