Omenirea se confruntă cu o „spirală de autodistrugere” avertizează ONU

26 Apr 2022
Omenirea se confruntă cu o „spirală de autodistrugere” avertizează ONU

Secete, temperaturi extreme, inundații... numărul dezastrelor este de așteptat să crească la 560 pe an - sau 1,5 pe zi - până în 2030 (față de 400 în 2015), și să pună în pericol milioane de vieți, scrie AFP citata de Le Figaro.  Într-un raport al Oficiul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre se subliniază că dezastrele cresc rapid în întreaga lume din cauza schimbărilor climatice.

Acțiunea omului asupra climei contribuie la un număr tot mai mare de dezastre în lume, a alertat ONU marți, 26 aprilie, făcând apel la oprirea acestei „spirale de autodistrugere” cu care se confruntă omenirea. Într-un nou raport, Oficiul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază că dezastrele cresc rapid în întreaga lume din cauza schimbărilor climatice induse de om și a gestionării defectuoase a riscului inadecvat.

Raportul arată că între 350 și 500 de dezastre la scară medie și mare au avut loc în fiecare an în ultimele două decenii. Costul acestor dezastre a fost în medie de aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an în ultimul deceniu. Secete, temperaturi extreme, inundații... numărul dezastrelor este de așteptat să crească la 560 pe an - sau 1,5 pe zi - până în 2030 (față de 400 în 2015), și să pună în pericol milioane de vieți.

„Lumea trebuie să facă mai mult pentru a integra riscul de dezastru în modul în care trăim, construim și investim”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în prezentarea raportului. Ea a cerut comunității internaționale să deconecteze umanitatea de această „spirală de autodistrugere”. „Trebuie să transformăm mulțumirea noastră colectivă în acțiune. Împreună putem încetini ritmul dezastrelor care pot fi prevenite”, a adăugat ea.

Raportul deplânge faptul că lumea are o percepție greșită a riscurilor asociate dezastrelor naturale și o atribuie unei „subestimări” a riscurilor și sentimentelor de „optimism” și „invincibilitate”. Raportul spune că amploarea și intensitatea dezastrelor sunt în creștere, cu mai mulți oameni uciși sau afectați de dezastre în ultimii cinci ani decât în ​​ultimii cinci.

Dezastrele au un impact disproporționat asupra țărilor în curs de dezvoltare, care își pierd în medie 1% din PIB pe an din cauza dezastrelor, față de 0,1 până la 0,3% în țările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific. Din 1980, doar 40% din pierderile cauzate de dezastre au fost asigurate, iar ratele de acoperire în țările în curs de dezvoltare sunt adesea sub 10% – uneori chiar aproape de zero, ceea ce agravează consecințele pe termen lung ale acestor dezastre.

„Dezastrele pot fi evitate, dar numai dacă țările investesc timpul și resursele necesare pentru a înțelege și reduce riscurile”, a menționat Mami Mizutori, Reprezentant Special al Secretarului General pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre. „Ignorând în mod deliberat riscurile și neintegrandu-le în procesul de luare a deciziilor, lumea își finanțează propria distrugere”, a adăugat ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră