Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfășurate miercuri, potrivit estimărilor anunțate după închiderea urmelor, transmit agențiile internaționale, citate de agerpres.ro. VVD a obținut 31 de mandate din totalul de 150, iar extrema dreaptă (PVV), condusă de Geert Wilders, 19.
**********************************************************************************************************************************************
În Olanda au loc miercuri alegeri parlamentare cu miză uriașă pentru Europa. Partidul extremistului de dreapta Geert Wilders este cotat cu şanse la câştigarea scrutinului, iar acesta pledează pentru retragerea țării lui din blocul comunitar.
Aproape 13 milioane de alegători vor lua parte la aceea ce analiștii numesc o testare a sentimentului antisistem și antiimigranți al populației, în contextul unei crize diplomatice cu Turcia și al incertitudinilor privind viitorul Uniunii Europene.
Lupta electorală se dă între partidul premierului Mark Rutte și partidul populist de dreapta al lui Geert Wilders, însă mediul politic din Olanda este atât de fragmentat încât este posibil ca partidul câștigător să nu adune nici 20% din voturi, iar viitoarea coaliție de guvernare să fie formată din patru partide, care vor obține fiecare peste 10% din voturi.
Ultimul sondaj efectuat înaintea începerii scrutinului arată că Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte are un mic avans față de principalul adversar politic, Partidul pentru Libertate (PVV, de extremă dreaptă) condus de antieuropeanul și naționalistul Geert Wilders.
Olanda, una dintre cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene, a cărei economie va crește cu circa 2% în 2017 și unde rata șomajului va scădea până la 5,2% din populația activă, s-a transformat într-un potențial agent destabilizator al UE. Și nu atât pentru că liderul xenofob al Partidului Libertății, Geert Wilders, conduce în sondajele de opinie în ceea ce privește intențiile de vot, dat fiind că-i va fi greu să formeze o coaliție de guvernare, ci mai degrabă pentru că rezultatele alegerilor din 15 martie ar putea crea un efect de 'bulgăre de zăpadă' care să-i tragă după el pe alegătorii francezi, comentează EFE, preluată de agerpres.ro.
"Adevărata miză este Franța, care este o țară centrală în construcția europeană", a declarat pentru EFE Teresa Pullano, profesoară de studii europene la Universitatea din Basel (Elveția). Un rezultat bun al extremei drepte populiste din Olanda i-ar sufla vânt în pupă candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, favorita clară a primului tur al scrutinului prezidențial din Franța, din 23 aprilie, dar care ar urma să fie învinsă în turul doi, din 7 mai, indiferent cine va fi contracandidatul ei.
Însă EFE notează că este greu să mai ai încredere în sondaje după ce institutele de acest tip nu au anticipat în 2016 victoria la referendumul din Marea Britanie a celor care doreau ca țara lor să iasă din Uniunea Europeană și nici, de cealaltă parte a Atlanticului, victoria republicanului Donald Trump în fața democratei Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA.
Wilders, care duce o politică antiimigrație, l-a criticat pe contracandidatul său, actualul premier Mark Rutte, spunând că în urma crizei diplomatice dintre Haga și Ankara, acesta ar fi trebuit să îl expulzeze imediat pe ambasadorul turc. „Aceasta ar fi o soluție total falsă. Este o mare diferență între a conduce țara și a sta pe canapea publicând mesaje pe Twitter. Când conduci o țară, iei măsuri raționale”, a replicat Rutte, în dezbaterea aprinsă de 30 de minute de luni seara, care a fost ultima din campanie.
„Nimeni în Olanda, domnule Rutte, nimeni în Olanda nu mai are încredere în Mark Rutte. Asta e problema ta. Hai să ne asigurăm că de luni, aceasta nu va mai fi și problema Olandei”, a strigat acesta. Premierul nu s-a lăsat mai prejos și l-a criticat, de asemenea, pe rivalul său pentru planul lui de a scoate Olanda din UE, ceea ce va duce la pierderea unui număr uriaș de locuri de muncă. „Nu luni, miercuri…Miercuri avem șansa, miercuri Olanda are șansa să prevină posibilitatea ca pe 16 martie să se trezească că partidul tău este cel mai puternic. Tu vrei NEXIT (ieșirea Olandei din UE, pe modelul Brexit-n.r.). Vrei Olanda afară din Europa. Știi ce ne va costa asta…nu știi. Asta va însemna pierderea a 1,5 milioane de locuri de muncă și haos pentru Olanda. E deja haos din cauza BREXIT-ului, vrei să fie haos și din cauza Olandei?”, a spus Rutte.
Cu toate acestea, Wilders a insistat că NEXIT ar fi cel mai bun lucru care li s-ar putea întâmpla olandezilor. „NEXIT este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla. Vom deveni din nou stăpâni în țara noastrî. Vom avea din nou cheia de la uța din față. Cine n-ar fi bucuros să țină cheia, pentru a decide care musafiri sunt bine veniți în țară și care nu”, a spus candidatul Partidului Libertății.