Noul coronavirus ar duce la decesul a peste 150.000 de locuitori ai continentului Africa într-un singur an, dacă nu se iau măsuri rapide de prevenire a răspândirii pandemiei, precizează oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, citați de AFP.
Autorii studiului au realizat cu ajutorul unor calcule matematice să aproximeze rata de răspândire a coronavirusului și posibilele decese care ar urma. Acestea sunt mai reduse decât cele înregistrate în Europa și America, dar sistemul medical din zonele sărace nu ar avea cum să facă față unui asemenea aflux de pacienți.
Datele obținute trag noi semnale de alarmă îndreptate spre zonele sărace și țările în curs de dezvoltare care au un sistem medical extrem de fragil. Cadrele medicale se luptă de ani de zile cu alte boli pe care nu le-au putut înfrânge nici până la ora actuală.
Reprezentanții OMS din Africa au colectat date din 47 de țări printre care și Djibouti, Egipt, libia, Maroc, Somalia sau Sudan.
Aproape 231 ce milioande de oameni din totalul populației de peste un miliard ar urma să fie infectate cu noul coronavirus în următoarele 12 luni. Dintre aceștia doar 4,6 milioane ar avea nevoie să fie internați și mai puțin de 140.000 ar pierde bătălia cu noul virus.
Experții au declarat că nu sunt atât de înfioarătoare datele obținute, ci impactul asupra întregului sistem medical va fi devastator. Va crește exponențial numărul de decese în urma altor boli la fel de grave: HIV, tuberculoză, malarie și chiar și din cauza malnutriției pe fondul impactului major al pandemiei.
Transmiterea virusului s-ar realiza în cadrul comunităților mai mici, comparativ cu zonele metropolitane din Africa de Sud, Camerun sau Algeria. Conform cifrelor obținute impactul major ar fi în afara categoriei de risc și s-a înregistra un număr foarte mare de decese în rândul tinerilor. Acestea ar apărea deoarece nu s-au diagnostigat afecțiuni preexistente, iar oamenii nu ar fi conștienți de pericolul la care se expun.
88% din populația infectată nu va fi niciodată confirmată cu noul coronavirus fie din lipsa simptomelor sau din imposibilitatea de a se deplasa la o unitate medicală. Doar 4% din populația diagnosticată ar dezvolta forme severe ale bolii.
Națiunile Unite au declarat în această lună că decesele din cauza infecției HIV s-ar putea dubla ca număr din cauza lipsei medicamentelor necesare pentru tratarea ei, acestea fiind folosite la nivel mondial pentru a diminua efectul devastator al pandemiei.