Moldovenii care trăiesc în Transnistria au fost avertizați că vor fi „eliminați fără avertisment prealabil”

27 Apr 2022
Moldovenii care trăiesc în Transnistria au fost avertizați că vor fi „eliminați fără avertisment prealabil”

Locuitorilor din regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei li s-a spus că vor fi „eliminați fără avertisment prealabil” în mesaje aparent false concepute pentru a semăna panică la granița de sud-vest a Ucrainei, scrie The Telegraph

Locuitorii din Transnistria au spus că au primit mesaje SMS, avertizându-i despre o posibilă invazie ucraineană.

Serviciul de Securitate ucrainean recomandă cu căldură evacuarea civililor în regiuni mai sigure. Dorim să vă asigurăm că Forțele Armate ucrainene nu doresc să facă rău rezidenților pașnici, dar cei care rămân în oraș vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj și vor fi eliminați fără avertisment prealabil.”, spune un mesaj împărtășit pentru The Telegraph de un locuitor.

Mesajul poartă semnele distinctive ale campaniilor tipice rusești de dezinformare pentru a răspândi panică și frică . Rusia a spus că ar dori să-și extindă invazia Ucrainei pentru a se întâlni cu separatiștii pro-ruși din Transnistria și un „atac” asupra Transnistriei al Ucrainei ar putea oferi un pretext.

Localnicul care a distribuit mesajul a spus pentru The Telegraph că nu l-a luat în serios: „Pot fi multe provocări, așa că nu am crezut. Un mesaj de la oameni necunoscuți nu este cea mai sigură sursă de informații.”

Transnistrenii au împărtășit și îngrijorarea că regiunea lor este târâtă în războiul rusesc cu Ucraina, pe care mulți din acea regiune care împărtășesc legături de familie cu ambele țări nu îl susțin.

„Nu vrem asta. Găzduim refugiați în casele noastre, ajutăm oamenii. Și ne temem că va veni război în țara noastră.”

Atacuri în Cobasna, un sat care găzduiește un important depozit de muniții

Într-o nouă rundă de atacuri inexplicabile din Transnistria, un sat care găzduiește un important depozit de muniții a fost atacat miercuri dimineață .

Ministerul de Interne al Transnistriei a declarat miercuri că localnicii au văzut mai multe drone de luptă zburând din Ucraina spre satul Cobasna miercuri devreme și că mai târziu, dimineața, atacatori necunoscuți au tras în satul de graniță cu arme automate. Nu au fost raportate pagube sau victime.

Cobasna, care se află chiar la granița cu regiunea Odesa a Ucrainei , găzduiește un depozit de muniții cu aproximativ 20.000 de tone de cartușe de artilerie și alte arme. Cea mai mare parte a muniției din depozit datează din vremea sovietică și este acum controlată de forțele ruse care au o bază mică în Transnistria.

„Situația este destul de îngrijorătoare și foarte neobișnuită pentru Transnistria. Nu am mai văzut niciun fel de atac terorist de la agresiunea Moldovei din 1992”.

Regiunea de o jumătate de milion de oameni s-a desprins de Moldova după căderea Uniunii Sovietice și nu a văzut nicio violență sau ostilități după ce a fost negociat un armistițiu în urmă cu 30 de ani.

Transnistria, care găzduiește 1.500 de militari ruși într-o bază mică, nu intenționează să solicite ajutor militar Rusiei, a spus dl Ignatiev.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră