Moldova: explozii într-un turn radio din Transnistria, nivel de alertă roșie în fața amenințării teroriste

26 Apr 2022
Moldova: explozii într-un turn radio din Transnistria, nivel de alertă roșie în fața amenințării teroriste

Autoritățile din Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei susținută de Moscova, au declarat că exploziile au avut loc marți (26 aprilie) la un turn radio din apropierea graniței cu Ucraina. Președintele Moldovei a convocat o ședință a consiliului ei de securitate pentru marți, pe fondul temerilor de răspândire a războiului din Ucraina, scrie Le Figaro

„Marți 26 aprilie, s-au auzit două explozii în satul Maïak”, a declarat într-un comunicat Ministerul de Interne al acestei autoproclamate „republici” nerecunoscută de comunitatea internațională. Cele două detonații, care nu au provocat victime, au lovit turnul radio al acestei localități situat la aproximativ cincizeci de kilometri nord de „capitala” Transnistriei, Tiraspol, a adăugat aceeași sursă.

Ca răspuns, Președintele Republicii Moldova, Maïa Sandu, va convoca marți consiliul de securitate națională pe fondul temerilor că conflictul din Ucraina se va răspândi în această mică țară din Europa de Est. Liderul „va ține astăzi o ședință a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”, a spus președinția într-un comunicat, adăugând că aceasta va începe la ora 10 a.m. GMT.

Două antene „puternice” scoase din funcțiune
Două antene „puternice” care transmiteau frecvențele radio rusești au fost scoase din funcțiune, a susținut ministerul, postând fotografii despre care se pretinde că arată transmițătorii întinși pe pământ.

Luni, autorităţile din Transnistria au declarat că sediul Ministerului Securităţii Publice din Tiraspol a fost ţinta unui atac cu un lansator de grenade care nu a provocat răniți. Anunțul acestei presupuse violențe vine într-un moment în care Moldova se teme să fie copleșită de ofensiva militară pe care Rusia o conduce în Ucraina de mai bine de două luni.

Această îngrijorare s-a dublat săptămâna trecută, după ce un general rus a susținut că Moscova vrea să pună mâna pe sudul Ucrainei – la granița cu Transnistria – pentru a avea acces direct la această enclavă separatistă pe care Rusia o sprijină economic și militar. Generalul Rustam Minnekayev, locţiitorul comandantului forţelor Districtului Militar Central Rus, a mai considerat că populaţia rusofonă a Moldovei a fost victima „opresiunii”, unul dintre pretextele date de Moscova pentru a interveni în Ucraina pentru „apărarea” minoritatii ruse.

Transnistria declară un nivel de alertă roșie în fața amenințării teroriste

În cadrul unei ședințe de urgență de marți dimineață, Consiliul de Securitate al Transnistrei a declarat un nivel de alertă roșie în țară în fața amenințării teroriste.

Alte stiri din Externe

Ultima oră