Ucraina deschide o ancheta cu privire la videoclipurile care arată prizonieri ruși împușcați de la mică distanță

29 Mar 2022
Ucraina deschide o ancheta cu privire la videoclipurile care arată prizonieri ruși împușcați de la mică distanță

Un consilier al lui Volodymyr Zelensky a cerut deschiderea unei anchete în cadrul armatei ucrainene și condamnă ceea ce el însuși descrie drept o potențială „crimă de război”, scrie Libération

Pe rețelele de socializare circula de câteva zile imagini extrem de violente despre soldați ruși. Publicate pentru prima dată pe Reddit pe 27 martie un prim videoclip a fost apoi pus online de conturi pro-ruse care denunță „crimele de război” comise în tabăra ucraineană.

In video vedem soldați întinși la pământ, unii nemișcați, alții nu. Câțiva dintre ei, cu mâinile legate la spate, au capul acoperit cu o pânză albă. Pe pământ și pe picioarele unor soldați se văd dungi de sânge. Cel puțin unul dintre ei are un picior rupt. O versiune mai lungă a acestui videoclip, cu durata de cinci minute de această dată, este publicată pe un canal Telegram din Ucraina (atenție, acest canal difuzează publicații foarte violente), pe 27 martie după-amiaza. Legenda spune: „Artileriştii nebuni care au tras asupra Harkovului au fost luaţi prizonieri. Nu-i invidiem.”

Banderolă albastră ucraineană
Cele două minute suplimentare de filmare sunt la fel de greu de urmărit. De data aceasta, arată trei soldați noi luați vizibil prizonieri coborând dintr-o dubă, cu mâinile încătușate. Acestia sunt împușcat în picioare de la mică distanță de un luptător, care îl lovește și pe unul dintre ei cu arma. Prizonierii cad la pământ, zvârcolindu-se de durere. Alți soldați au bătut captivii răniți. Se observă că uniformele bărbaților înarmați, precum și banderola albastră pe care o poartă în jurul brațului, corespund culorilor ucrainene, în timp ce uniformele bărbaților de la sol sunt rusești.

De-a lungul acestei scene, bărbatul care filmează îi interoghează pe soldații de la sol. Îi întreabă vârsta lor, de unde provin – unul dintre ei răspunde: „Oblastul Smolensk [în Rusia]” – rangul lor și ce „fac aici”. Se pare că caută ofițeri și îi întreabă: „Ați tras la Harkov?”.

La periferia Harkovului
Traducerea videoclipului complet, realizată de jurnalistii francezi de la Libération, permite de asemenea să se stabilească că toți protagoniștii vorbesc limba rusă – autorii împușcăturilor, precum și captivii. Cu toate acestea, în întrebările sale, bărbatul din spatele smartphone-ului folosește cuvântul ucrainean „наличувала” (care înseamnă „numărat”) și care nu există în rusă. Ceea ce ar duce, așadar, să se creadă că el este într-adevăr de naționalitate ucraineană, chiar dacă este vorbitor de limbă rusă, ceea ce este foarte comun în regiunea de est.

Scena, mai exact, pare să se desfășoare nu departe de Harkov, în estul țării. Pe rețelele de socializare, de la publicarea videoclipului, internauții au reușit să geolocalizeze acțiunea în curtea depozitului unui fermier din satul Mala Rogan, la marginea orașului Harkiv – ceea ce Libération este în măsură să confirme.

Asalt
Cu toate acestea, rămâne dificil în acest moment să se stabilească cu exactitate care unitate ucraineană comite aceste acte de tortură. Singurul element notabil fiind lipsa echipamentului uniform in randul acestor soldati, ceea ce poate sugera, fara certitudine, un batalion de voluntari. Totuși, geolocalizarea face posibilă plasarea acestui videoclip într-un context specific: cel al ciocnirilor, înainte de preluarea, luni, 28 martie de către forțele ucrainene, a satului Mala Rogan, și luptele în desfășurare pentru reluarea orășelului vecin, Vilkhivska. . O zonă strategică, pentru că, potrivit primarului din Harkov, citat e" AFP pe această temă, „de acolo [rușii] bombardează cartierele rezidențiale ale orașului nostru”.

Atacul asupra lui Mala Rogan și Vilkhivska a fost filmat de luptătorii Azov și apoi lansat într-un videoclip de 8 minute. Acesta din urmă se referă la trei canale Telegram, inclusiv cel al lui Konstantin Nemichev, șeful Corpului Național din Harkov. O organizație politică ultranaționalistă foarte apropiată de Azov. Stemele regimentului sunt vizibile și pe mai mulți luptători. CheckNews a putut confirma prin geolocalizare, grație unui plan aerian, că cel puțin una dintre aceste scene a fost într-adevăr filmată în Vilkhivska.

În această secvență, și în alte imagini împărtășite de militarii ucraineni prezenți la fața locului, putem vedea câteva zeci de prizonieri ruși, unii în lenjerie intimă, aliniați în fața unui șanț și apoi îngrămădiți în vehicule. Într-un videoclip suplimentar, aceiași soldați ucraineni sunt văzuți țipând la o duzină de prizonieri așezați la pământ. Soldatul intervievat de AFP vorbește despre 25 de pierderi ale Rusiei în asaltul asupra lui Mala Rogan, diferitele postări ucrainene pe Telegram evocând 30 de prizonieri și 30 de uciși în rândul forțelor moscovite la Vilkhivska fără a fi posibilă verificarea acestor cifre diferite. O secvență finală, difuzată în special la sfârșitul videoclipului Azov, arată o duzină de prizonieri ruși încurcați în ceea ce pare un hangar. Legați la ochi, ei cântă imnul ucrainean.

Amplasarea foarte apropiată a diferitelor scene – cea a cadrelor din picioare și a celor difuzate de Azov – precum și difuzarea lor în aceeași perioadă de timp ne permit să punem ipoteza unui context comun. Însă, în prezent, nu există nicio altă dovadă vizuală că luptătorii Azov ar fi fost și în spatele împușcăturilor în picioarele soldaților ruși din curtea unei ferme Mala Rogan.

Anchetă în cadrul armatei ucrainene
Cu toate acestea, autoritățile ucrainene par să fi fost anunțate de existența videoclipului. Într-un stream din 27 martie pe canalul lui Mark Feygin, un YouTuber opus lui Vladimir Putin, consilierul lui Volodimir Zelensky, Oleksiy Arestovitch, este întrebat despre filmare, în timpul interviului zilnic de jumătate de oră pe care îl acordă. Gazda îl întreabă apoi dacă acest videoclip este „adevărat” sau „fals”. Răspunsul consilierului:

"La nivel de comandă, avem o atitudine foarte dură față de astfel de cazuri. Va fi o anchetă. Am luat o poziție oficială de mai multe ori și astăzi vă reamintesc din nou că nu trebuie să supunem prizonierii torturii și tratamentelor degradante. Suntem un stat european. După aceea, dacă se dovedește că soldatul avea rude și copii uciși în Harkov, ei bine, înțelegem că... Dar, în ciuda tuturor, asta nu justifică nimic. Deci se va face o anchetă în cadrul forțelor armate ale Ucrainei și se va transmite fiecărui membru al echipelor armatei că un astfel de comportament este absolut inacceptabil, că sunt crime de război."

Alte stiri din Externe

Ultima oră