Voluntarii legiunii străine fug din Ucraina: "Iad pur – foc, strigăte, panică. Și multe bombe și rachete"

20 Mar 2022
Voluntarii legiunii străine fug din Ucraina: "Iad pur – foc, strigăte, panică. Și multe bombe și rachete"

Mulți străini care au călătorit în Ucraina pentru a lupta împotriva rușilor au început deja să fugă din țară, aparent nepregătiți pentru realitățile brutale ale războiului împotriva unei armate moderne, convenționale, scrie The New Zealand Herald

Pe 26 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel pentru voluntari internaționali să se alăture rezistenței împotriva invaziei Rusiei, spunând că armata țării înființează o unitate de legiune străină.

În timp ce unele guverne și-au descurajat ferm cetățenii să plece, altele au susținut această mișcare.

Aproximativ 16.000 de străini din peste 50 de țări, inclusiv SUA, Canada și Marea Britanie, s-au oferit deja voluntari.

Dar duminica trecută, rachetele rusești au plouat pe o bază de antrenament de voluntari la Yavoriv, ​​aproape de granița cu Polonia, ucigând 35 de persoane și rănind 134, potrivit autorităților ucrainene. Rusia susține că numărul morților a fost mult mai mare.

În urma atacului, un număr de străini – care se plâng deja de o organizare proastă, de lipsa armelor și de pregătire și de contracte oneroase care îi angajează pe ani de serviciu – s-au răzgândit.

„Iad pur – foc, strigăte, panică. Și multe alte bombe și rachete”, a declarat voluntarul suedez Jesper Söder pentru Associated Press, descriind atacul de duminică.

Știau exact ce să lovească”, a spus el.

"Știau exact unde este depozitul nostru de arme. Știau exact unde se află clădirea administrației. Au lovit ccu precizie cu toate rachetele lor."

Söder a spus că a condus ulterior un grup de străini, inclusiv scandinavi, britanici și americani, afară din bază și înapoi peste granița poloneză.

Un alt veteran al armatei americane care a supraviețuit atacului, identificat drept „Hieu”, a vorbit săptămâna aceasta cu publicația militară Task & Purpose.

„Am supraviețuit pentru că rachetele au lovit structurile dure în loc de corturile în care mă aflam”, a spus el. „Ucrainenii s-au oferit să-i ducă înapoi la graniță pe oricine nu voia să continue să lupte după lovitura cu rachete”.
Fostul membru al echipajului tancului M1 Abrams, care a servit în Afganistan în 2012, a declarat că din cei 23 de voluntari care au stat în cortul său, doar șapte au decis să rămână. Calitatea voluntarilor internaționali a variat foarte mult, a spus el.

Unii erau soldați profesioniști și sunt încă competenți”, a spus Hieu. „Alții sunt bețivi, oameni cu cea mai marginală experiență militară și oameni care chiar nu ar fi trebuit să vină deloc”.

Pe site-ul de socializare Reddit, un utilizator a postat un videoclip cu consecințele aparente ale atacului pe forumul „Voluntari pentru Ucraina”.

Utilizatorul, care de atunci și-a șters contul, i-a avertizat pe ceilalți să „se gândească de două ori” înainte de a se oferi voluntar, spunând că „situația este absolut dăcută”.

„Continuați și alăturați-vă legiunii, prin toate mijloacele, dar fiți foarte conștienți de cât de rău va ajunge Kievul și fiți conștienți de faptul că rușii au avioane de război și nu veți avea aproape nimic”, a scris el.

„Fiți foarte împăcați cu privire la posibilitatea morții. Aceia dintre noi care au plecat, inclusiv operatorii SF (forțe speciale) din mai multe țări, pur și simplu riscă moartea. Nimeni nu vrea să moară într-o luptă nedreaptă și după ce a fost lovit de rachete de croazieră masive – da, vreau ca oamenii să se gândească de două ori înainte de a-și întoarce viața cu susul în jos pentru a merge voluntar.”

Într-un alt comentariu, el a scris că, în timp ce baza găzduia toți voluntarii legiunii străine, cei 35 de uciși „au fost toți ucraineni, în mare parte din cauza unei lovituri directe asupra cazărmii de lângă mine”.

„Baza este distrusă, depozitul de arme distrus, posibil sfârșitul legiunii”, a scris el.

 

„Aproximativ 60 de oameni inclusiv eu am plecat după atac. Trimit băieți neantrenați în față cu puțină muniție și AK-uri și sunt uciși... Băieții care sunt acolo acum vor fi cu toții mergând la Kiev și mulți vor muri, legiunea este complet depășită și are câțiva lideri ucraineni nebuni”.

Unii de pe rețelele de socializare au ironizat postarea.

O „luptă corectă”, crede el că acesta este un joc", a scris un utilizator de Twitter.

 „Acest lucru demonstrează cât de răspândită a fost propaganda (ucraineană) în Occident.” spune un altul.

Un alt voluntar străin, profesorul Jake Priday din Cardiff, a declarat pentru The Economist că a părăsit Ucraina după doar nouă ore după ce și-a dat seama că trebuie să semneze un contract pe perioadă nedeterminată.

„Pentru mine este o înșelăciune”, a spus veteranul armatei britanice în vârstă de 25 de ani. „Îți vând un vis – poți ajuta poporul ucrainean! – dar apoi te aruncă în cel mai rău loc posibil într-o zonă de război”.

Priday a spus că i-a convins pe alți aproape 20 să nu semneze contractele, care ar supune voluntarii sub legea marțială a Ucrainei, interzicând oricărui bărbat cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani să părăsească țara.

„Încercam să le explic ce înseamnă cu adevărat legea marțială – și că depinde de Ucraina să decidă când se termină”, a spus el. „Poate fi extins și extins. Dar nimeni de la bază nu le-a explicat voluntarilor acest lucru”.

El a spus că se teme, de asemenea, de ce s-ar întâmpla dacă vreun voluntari străin ca el ar fi capturat de Rusia.

Moscova a avertizat că nici luptătorii străini capturați în Ucraina nu li se vor acorda aceleași drepturi ca și combatanții legali.

Doresc să fac o declarație oficială că niciunul dintre mercenarii pe care Occidentul îi trimite în Ucraina pentru a lupta pentru regimul naționalist de la Kiev nu poate fi considerat combatant în conformitate cu dreptul internațional umanitar și nici nu se bucură de statutul de prizonieri de război”,  a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului apărarii din Rusia, Igor Konașenkov, potrivit publicației de stat TASS.

În cel mai bun caz, se pot aștepta să fie urmăriți penal ca infractori. Îndemnăm toți cetățenii străini care ar putea avea planuri să meargă să lupte pentru regimul naționalist de la Kiev să se gândească de duzină de ori înainte de a pleca la drum”.

La începutul acestei luni, unul dintre primii luptători britanici care au răspuns la apel, fostul medic al armatei și veteran al Irakului Jason Haigh, a declarat pentru The Sun că a părăsit deja Ucraina după ce s-a întâlnit față în față cu mașina de război rusă în timpul bătăliei de la Antonov.

Tânărul de 34 de ani s-a alăturat unui detașament de trupe ucrainene care se îndrepta să apere aeroportul Hostomel din Kiev, când o escadrilă de avioane rusești a tras cu rachete înainte ca o flotă de elicoptere de atac să se alăture.

„Deodată, porțile iadului s-au deschis asupra noastră”, a spus el.

 

"Am fost foarte aproape de a fi loviti. Nu am experimentat niciodată o astfel de putere de foc, nu cred că cineva din această generație a avut vreodată. Irakul și Afganistanul au fost total diferite. Rușii sunt o armată modernă convențională".

Haigh a spus că după bătălie – în care forțele lui Vladimir Putin au prevalat, dar cu un preț uriaș, cu forțele ucrainene doborând mai multe elicoptere – el și un prieten american au fost reținuți și bătuți de agenți ucraineni în căutarea sabotorilor ruși.

„Eu și prietenul meu aveam un sac de zi cu două walkie-talkie și un pistol mic”, a spus el. „Le-am avut din motive reale, cum ar fi dacă rețeaua de comunicații s-ar fi defectat, dar ei au devenit suspicioși”.

El a spus că au fost duși la o bază a serviciilor de securitate și interogați timp de trei ore.

„Unul dintre paznici m-a lovit în cap”, a spus el. „A intrat un alt tip și mi-am putut da seama după trusa lui că era într-o unitate de elită și m-am gândit „la naiba, asta e adevărat”. Au continuat să strige în rusește la mine, dar evident că am spus că sunt englez. M-au lovit de vreo opt sau nouă ori. Am avut o contuzie destul de urâtă și sângera puternic."

El a spus că în cele din urmă au fost eliberați, fugind cu un tren către Lviv, înainte de a trece înapoi granița poloneză.

Nu m-am dus acolo să mor”, a spus el după ce s-a întors în Marea Britanie. „Evident că m-am gândit la asta, dar aveam o treabă de făcut”.

Între timp, prim-ministrul australian Scott Morrison le-a spus tuturor australienilor care se gândesc să călătorească în Ucraina să lupte să nu plece.

„Sfatul nostru de călătorie este să nu călătoriți în Ucraina”, a spus Morrison la o conferință de presă în care a anunțat „ajutor letal” în valoare de 50 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv rachete și muniție.

„Poziția juridică a celor care ar putea încerca să facă asta este foarte neclară. În special în ceea ce privește formarea a ceea ce ar fi miliții informale și măsura în care acestea fac cu siguranță parte din orice fel de forță suverană, definită în Ucraina, este foarte neclar. "

Morrison a avertizat că orice voluntari pentru „miliții civile dezorganizate” ar risca să fie supuși unor „atacuri foarte, foarte violente” .

„Alții au descris astfel de lucruri drept misiuni sinucigașe și aceasta nu este o evaluare nerezonabilă”, a spus el.

Dar el a spus că oamenii sunt liberi să părăsească Australia și că ar fi o „supraestimare” să se aștepte ca Border Force să știe pe cine să intercepteze „fără această intenție clară și fără niciun fel de informații”.

Sursa: The New Zealand Herald

Alte stiri din Externe

Ultima oră