Maria Zakharova: "Orwell nu a scris despre noi, voi în vest trăiți într-o lume în care o persoană poate fi anulată, "

24 Mai 2022
Maria Zakharova: "Orwell nu a scris despre noi, voi în vest trăiți într-o lume în care o persoană poate fi anulată, "

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, spune că 1984, cartea lui George Orwell, a fost scrisă pentru a descrie pericolele liberalismului occidental – nu ale totalitarismului si că este „una dintre cele mai mari falsuri la nivel mondial”, afirmație contestată de traducătorul rus, scrie The Guardian

Clasicul distopic 1984 al lui George Orwell a fost scris pentru a descrie pericolele liberalismului occidental – nu ale totalitarismului – a susținut un diplomat de top din Moscova.

„Timp de mulți ani am crezut că Orwell a descris ororile totalitarismului. Acesta este unul dintre cele mai mari falsuri globale... Orwell a scris despre sfârșitul liberalismului. El a descris modul în care liberalismul ar duce omenirea într-o fundătură”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, în timpul unei discuții publice la Ekaterinburg sâmbătă.

Publicată în 1949, cartea este văzută ca o avertizare asupra consecințelor totalitarismului și ale supravegherii în masă. Se crede că Orwell a modelat guvernul totalitar descris în roman printr-o combinație între Germania nazistă și Rusia stalinistă .

Zakharova a fost întrebată de o persoană din public cum să răspundă prietenilor și rudelor din străinătate atunci când aceștia sugerează că Rusia trăiește într-o reluare modernă a romanului lui Orwell.

„Orwell nu a scris despre URSS, nu a fost vorba despre noi”, a spus ea. „A scris despre societatea în care a trăit, despre prăbușirea ideilor liberalismului. Și ai fost făcut să crezi că Orwell a scris-o despre tine. Zakharova i-a sugerat persoanei să le spună rudelor din străinătate: „Voi în vest sunteți cei care trăiți într-o lume fantastică în care o persoană poate fi anulată”.

Campania agresivă din mass-media de stat a Rusiei pentru a-și justifica invadarea Ucrainei a făcut comparații cu 1984 și cea mai celebrată frază a sa: „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere.”

Moscova a mobilizat întreaga forță a mașinii de propagandă de stat pentru a prezenta invazia lui Vladimir Putin ca pe o campanie defensivă pentru „eliberarea” Ucrainei, iar autoritățile au introdus legi stricte care interzic descrierea acțiunilor țării în Ucraina drept „război” și „o invazie”. 

 

În ciuda, sau poate din cauza eforturilor Moscovei, vânzările de Nineteen Eighty-Four au crescut brusc în Rusia recent, o piață afirmând că au fost martorii unei creșteri de 75%.

Au existat, de asemenea, dovezi anecdotice că soldații ruși care luptă în Ucraina au apelat la Nouăsprezece Optzeci și Patru. Când un cuplu ucrainean s-a întors acasă luna trecută, după retragerea rusă din Irpin, un oraș aflat în afara Kievului, au descoperit că o copie în limba rusă a cărții Nouăsprezece optzeci și patru a fost scoasă de pe raftul lor și a rămas deschisă pe canapea, sugerând că soldații ruși îl citiseră.

Viktor Golyshev, un lingvist proeminent care a tradus romanul în rusă, a contestat afirmațiile Zakharova și a spus că romanul „nu era deloc” despre declinul liberalismului.

„Cred că este un roman despre un stat totalitar. Când a scris-o, statele totalitare erau deja în declin, dar între primul și al doilea război mondial, jumătate din Europa avea guverne totalitare. La acea vreme nu a existat nici un declin al liberalismului, deloc”, a spus traducătorul.

Nu este prima dată când oficialii ruși critică liberalismul. În 2019, Putin a declarat pentru Financial Times că liberalismul este „învechit”.

În 2017, în timp ce compara mass media occidentală cu „Big Brother”, liderul statului totalitar din romanul lui Orwell, Zakharova a numit din greșeală cartea 1982.

De peste graniță, în Belarus, ea însăși supusă unei represiuni împotriva societății civile și a libertății de exprimare, autoritățile au interzis săptămâna trecută 1984, iar editorii locali au primit instrucțiuni să-l retragă de pe rafturi.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră