Liberalul Guy Verhofstadt s-a retras din cursa pentru președinția Parlamentului European! Ce se întâmplă cu alegerile de marţi

17 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Liberalul Guy Verhofstadt s-a retras din cursa pentru președinția Parlamentului European! Ce se întâmplă cu alegerile de marţi

Liberalul Guy Verhofstadt a anunțat marți că se retrage din cursa pentru președinția Parlamentului European, deschizând calea către o alianţă cu Partidul Popular European (PPE), în favoarea candidatului italian Antonio Tajani, potrivit liberation.fr.

Europarlamentarii își aleg marți noul președinte, după ce socialistul german Martin Schulz și-a încheiat mandatul înainte de termen, anunțând că vrea să revină în politica internă.

PPE şi ADLE au anunţat marţi că formează o coaliţie proeuropeană, pentru reformarea Europei, şi invită şi alte grupuri politice să li se alăture, se arată într-un comunicat al ADLE remis site-ului miscareaderezistenta.ro.

“Acesta este un prim pas în construirea unei coaliții proeuropene care să reformeze și să întărească uniunea noastră. Cu provocări precum (președintele american ales Donald) Trump și (președintele rus Vladimir) Putin, cheia succesului este să reformăm Uniunea Europeană”, a spus Guy Verhofstadt.

La alegerile de marţi din Parlamentul European vor fi aleși, de asemenea, și vicepreședinții și chestorii. 

Mandatul Parlamentului European este de cinci ani, însă cel al președintelui, vicepreședinților și chestorilor este de doar doi ani și jumătate. De aceea se organizează alegeri la început de mandat și la jumătatea mandatului Parlamentului.

Orice eurodeputat poate candida la președinția Parlamentului European dacă este propus de un grup politic sau cel puțin 38 de deputați (5%) și este de acord să candideze.

Existau șapte deputați care au anunțat că vor să intre în cursa pentru funcția de președinte al Parlamentului European:
•    Eleonora Forenza (GUE / NGL, Italia)
•    Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Regatul Unit)
•    Gianni Pittella (S & D, Italia)
•    Laurențiu Rebega (ENF, România)
•    Helga Stevens (CRE, Belgia)
•    Antonio Tajani (PPE, Italia)
•    Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia)

Laurenţiu Rebega este primul român care intră în cursa pentru șefia Parlamentului European. Candidatura sa este susţinută de Grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţii.
Europarlamentarul român independent Laurențiu Rebega, vicepreședinte al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENF), s-a născut la 20 februarie 1976, la Vălenii de Munte, potrivit site-ului www.europarl.europa.eu.
Este licențiat în zootehnie, fiind absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (2004) și al Academiei Agricole Grindsted din Danemarca (2006).
A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova (2012-2014). În anul 2010, a devenit membru al Partidului Conservator, apoi președinte al Organizației Județene Vrancea a Partidului Conservator (2010), iar în 2014, a fost membru al Alianței PSD-UNPR-PC.
Este europarlamentar din 2014, fiind membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și în Comisia pentru Petiții, potrivit site-ului http://www.laurentiurebega.ro/.

Alte stiri din Externe

Ultima oră