Oferta lui Putin, dilema lui Zelensky: negocierile Rusia-Ucraina ar fi mult mai serioase decât ceea ce se spune, scrie Jerusalem Post

08 Mar 2022
Oferta lui Putin, dilema lui Zelensky: negocierile Rusia-Ucraina ar fi mult mai serioase decât ceea ce se spune, scrie Jerusalem Post

Negocierile Rusia-Ucraina „mult mai serioase decât se spune în Occident” și decalajele dintre părți „nu ar fi mari” - spune un articol publicat în Jerusalem Post care citează surse despre care se spune că au fost la curent cu discuțiile de la întâlnirea care a avut loc în urmă cu trei zile între premierul israelian Naftali Bennett și Vladimir Putin. Conform acestora Zelensky se confruntă cu o decizie grea.

Kievul nu ar fi împărtășit cu Occidentul tot ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu doresc să atenueze sentimentul de urgență la nivel mondial. 

La trei zile după întâlnirea premierului Naftali Bennett cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, detaliile încep să iasă la iveală. Potrivit persoanelor din Israel care au fost la curent cu detalii despre întâlnire, situația actuală este că Rusia a oferit o versiune „finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au spus sursele. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelensky înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”.

Putin ar fi ordonat forțelor sale să se oprească – și a fost dat ordinul de încetare a focului – pentru a aștepta decizia lui Zelensky, au spus sursele. 

Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, presupunerea președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia „cel mai rău este în fața noastră” este predispusă să se întâmple. În acest scenariu, Putin va ordona armatei sale să accelereze și să schimbe fața Ucrainei. 

Zelensky se află într-o mare dilemă, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit Che Guevara perfect. Pe de altă parte, el știe foarte bine care a fost sfârșitul revoluționarului și liderului de gherilă argentinian.

Zelensky poate întări independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ mare, au spus sursele. Se presupune că va fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să recunoască oficial dizidenții pro-ruși din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu se va alătura NATO, să-și micșoreze armata și să-și declare neutralitatea. Dacă refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența.

Potrivit surselor care au informații despre conținutul discuțiilor, călătoria lui Bennett la Moscova nu a fost menită să medieze între părți și nicio propunere de arbitraj nu a fost oferită oficial. Mai degrabă, călătoria a fost menită să facă o idee despre poziția lui Putin, despre care era starea lui de spirit și care erau liniile sale roșii și să le raporteze Occidentului. 

Adevăratele negocieri, potrivit surselor, au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât i se spune Occidentului. Kievul nu a împărtășit cu Occidentul ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu doresc să atenueze sentimentul de urgență la nivel mondial. 

Nimeni nu va face presiuni pe ucraineni, au spus sursele; decizia este a lui Zelensky .

Un lucru este însă cert: Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari de la invazie nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu poate da înapoi, așa că, cu cât războiul devine mai dificil și pierderile cresc, cu atât va fi mai presat să arate realizări reale. 

Impresia este că, în ciuda faptului că previziunile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este la fel de hotărât ca întotdeauna.

Alte stiri din Externe

Ultima oră