Israelul a oprit supravegherea prin telefoanele mobile

09 Iun 2020 | scris de A.V.
Israelul a oprit supravegherea prin telefoanele mobile

Serviciul israelian de securitate internă, Shin Bet, a oprit urmărirea prin telefoanele mobile a purtătorilor de coronavirus, a declarat marţi o sursă oficială, invocând succesul alternativelor la controversata metodă de limitare a contagierilor, transmite Reuters.

Ocolind Parlamentul în martie, când epidemia se extindea, guvernul israelian a aprobat reglementări de urgenţă care autorizau folosirea acestei tehnologii a Shin Bet, utilizată de obicei în scop antiterorist.

Grupuri de apărare a vieţii private au contestat în justiţie această măsură în timp ce deputaţii discutau ratificarea sa.

Potrivit unui oficial israelian, supravegherea prin telefoanele mobile a fost stopată în urma unei reuniuni ministeriale de luni, la care directorul Shin Bet, Nadav Argaman, a argumentat că metoda nu este necesară întrucât epidemia a dat înapoi graţie altor contramăsuri.

”Aceasta (supravegherea) va fi reluată doar dacă va exista un mare focar, moment în care ar fi necesară o lege de urgenţă în Parlament”, a indicat oficialul, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul.

Israelul a raportat până în prezent 18.091 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 299 de decese, la o populaţie de 9 milioane de locuitori.

Un puseu limitat de noi infectări l-a determinat luni pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să încetinească măsurile de redeschidere de şcoli şi magazine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră